Az új gluténmentes szénhidrátcsökkentett általános lisztkeverékből készült olívabogyós vekni.
Elkészítés módja
A lisztkeveréket kimérjük, hozzáadjuk a száraz hozzávalókat, az élesztőt a szódabikarbónát, majd hozzáadjuk a sót, és összekeverjük. A langyos vizet az olajjal, almaecettel elkeverjük, és a száraz hozzávalókhoz adjuk és a félbevágott olívabogyókat is, néhány keveréssel nokedliszerű tésztát kapunk, amit kézzel tovább gyúrunk kb. egy percig, majd letakarva langyos helyen 30 percig pihentetjük. Ezután kettő vagy három egyenlő részre osztjuk és vekniknek formázzuk őket a végeiket elvékonyítva. A tetejüket hosszanti irányban bevágjuk és 10 percet pihentetjük. 200 C fokra előmelegített sütőben 20 percig sütjük, majd 190 C fokon további 25-30 percet sütjük. Ha nem vagyunk biztosak benne, hogy átsült-e, akkor tűpróbával ellenőrizzük. Sütőrácson hagyjuk kihűlni, majd fogyasztjuk.
Bevásárlólista/hozzávalók:
-300g Zellei Tündi gluténmentes csökkentett szénhidráttartalmú általános lisztkeverék
-2 dkg friss gluténmentes élesztő
-1,5 teáskanál himalája só
-1 kávéskanál szódabikarbóna
-1 evőkanál almaecet
-1 evőkanál olívaolaj
-360 ml langyos víz
-zöld olívabogyó