Igazi ízkavalkád ez a teljes kiőrlésű lisztből és rozslisztből készült kenyér. Egészséges és nagyon finom.
Elkészítés módja A szezámmagot és a napraforgó magot külön pirítsuk, mert nem egyformán készülnek el. Az összes hozzávalót kimérjük, majd az élesztőt elmorzsoljuk a lisztben és langyos vízet hozzáadjuk majd jól kidolgozzuk. A mért mennyiségek nagyon fontosak, a dagasztott kenyér állaga ne legyen kemény. A síkér nagyon fontos, mert különben nem kel meg a kenyér. Legalább 1 órát pihentetjük, majd egy téglalap alakú sütőformába tesszük és újabb kelesztés következik, min 40 perc. 200 C fokon sütjük, alsó felső sütés 40-50 percig. Bevásárlólista/hozzávalók -37,5 dkg teljes kiőelésű rozsliszt -12,5 dkg teljes kiőrlésű tönkölyliszt – 2 dkg só -2,2 dkg fruktóz -6 dkg pirított napraforgó mag -2,5 dkg szezámmag -2,8 dkg mák -3 dkg lenmag -2,3 dkg tönkölybúza korpa -2,5 dkg síkér -3 dkg friss élesztő -1 dkg tejpor -1 dkg búzacsíra -4,8 dl langyos víz -2 evőkanál olívaolaj |