Beigli gluténmentesen Zelleitündi módra

   

Életem első gluténmentes beiglije, ami nagyszerűen sikerült.

Elkészítés módja

A recept alapján 1 kisebb rúd mákos beigli készül el.

A tésztához a hozzávalókat kimérjük. A száraz hozzávalókat összekeverjük és a vajjal elmorzsoljuk. A tejet a tojássárgával és a tejföllel elkeverjük, majd a száraz hozzávalókkal elmorzsolt vajas keverékhez adjuk. Pár perc alatt átgyúrjuk a tésztát, míg az útifűmaghéj magába szívja a nedvességet. Ha mégis túl lágynak érezzük a tésztát, adhatunk hozzá még egy kis gluténmentes lisztet. Letakarva 30-40 percet pihentetjük.

Míg pihen a tészta, elkészítjük a mákos tölteléket. A mákos töltelék hozzávalóit összekeverjük, annyi tejjel hogy kenhető állagot kapjunk, de ne legyen túl híg, mert szétreped a beigli. Kóstóljuk meg elég édes-e, mivel tetszés szerint édesíthetjük.

A tésztát pihentetés után lisztezett deszkán kinyújtjuk kb. fél centiméter vastagra, majd rákenjük a tölteléket. A megkent tészta két szélét kicsit behajtjuk, majd szorosan feltekerjük. Ha kész vagyunk, akkor sütőpapírral béllet tepsire helyezzük és a tojássárgával megkenjük a beiglit, és fél órát hideg helyen pihentetjük.  Mielőtt betennénk a sütőbe, megszúrkáljuk a tetejét, úgy hogy teljesen átszúrjuk a tésztát, ez azért fontos, hogy ne repedjen szét. Majd 180 C fokos sütőben kb. 20-25 perc alatt készre sütjük.

Bevásárlólista/hozzávalók

-12,5 dkg Zellei Tündi gluténmentes lisztkeverék süteményekhez 500g (itt vásárolható meg)

-1 tojás sárgája

-50-60g langyos tej

-fél evőkanál tejföl

-5 dkg vaj

-2,5 dkg eritrit

-1 tk szárított élesztő

-csipet só

-negyed citrom reszelt héja 

tetejére a kenéshez 1 tojássárga

mákos töltelék hozzávalói:

-5 dkg mák

-3 dkg porrá őrőlt eritrit

-1 tk négyszeres édesítő

-pár csepp tej

-2 dkg mazsola

-kevés citrom reszelt héja

Oszd meg tapasztalataidat!

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük