Életem első gluténmentes beiglije, ami nagyszerűen sikerült.
Elkészítés módja
A recept alapján 1 kisebb rúd mákos beigli készül el.
A tésztához a hozzávalókat kimérjük. A száraz hozzávalókat összekeverjük és a vajjal elmorzsoljuk. A tejet a tojássárgával és a tejföllel elkeverjük, majd a száraz hozzávalókkal elmorzsolt vajas keverékhez adjuk. Pár perc alatt átgyúrjuk a tésztát, míg az útifűmaghéj magába szívja a nedvességet. Ha mégis túl lágynak érezzük a tésztát, adhatunk hozzá még egy kis gluténmentes lisztet. Letakarva 30-40 percet pihentetjük.
Míg pihen a tészta, elkészítjük a mákos tölteléket. A mákos töltelék hozzávalóit összekeverjük, annyi tejjel hogy kenhető állagot kapjunk, de ne legyen túl híg, mert szétreped a beigli. Kóstóljuk meg elég édes-e, mivel tetszés szerint édesíthetjük.
A tésztát pihentetés után lisztezett deszkán kinyújtjuk kb. fél centiméter vastagra, majd rákenjük a tölteléket. A megkent tészta két szélét kicsit behajtjuk, majd szorosan feltekerjük. Ha kész vagyunk, akkor sütőpapírral béllet tepsire helyezzük és a tojássárgával megkenjük a beiglit, és fél órát hideg helyen pihentetjük. Mielőtt betennénk a sütőbe, megszúrkáljuk a tetejét, úgy hogy teljesen átszúrjuk a tésztát, ez azért fontos, hogy ne repedjen szét. Majd 180 C fokos sütőben kb. 20-25 perc alatt készre sütjük.
Bevásárlólista/hozzávalók
-12,5 dkg Zellei Tündi gluténmentes lisztkeverék süteményekhez 500g (itt vásárolható meg)
-1 tojás sárgája
-50-60g langyos tej
-fél evőkanál tejföl
-5 dkg vaj
-2,5 dkg eritrit
-1 tk szárított élesztő
-csipet só
-negyed citrom reszelt héja
tetejére a kenéshez 1 tojássárga
mákos töltelék hozzávalói:
-5 dkg mák
-3 dkg porrá őrőlt eritrit
-1 tk négyszeres édesítő
-pár csepp tej
-2 dkg mazsola
-kevés citrom reszelt héja