Az olaszok zsemléje finom lyukacsos tésztájával, az egyik kedvenc pékárum.
Elkészítés módja
A lisztkeveréket dagasztógépbe tesszük az élesztővel elmorzsoljuk, sóval és a fruktózzal összekeverjük, majd a langyos vizet fokozatosan hozzáadjuk. Jól kidolgozzuk a tésztát. Akkor jó a tészta állaga, ha kicsit ragacsos. Ez azért fontos, mert így lesz lyukacsos a kisült cibatta. Egy órát kelesztjük, de lehet több is hogy még több légbuborék keletkezzen.
A megkelt tésztát jól meglsztezett deszkára borítjuk, majd ráhajtjuk az egyik felét a másikra, vagyis a ragacsos részeket egymásra. Finoman kicsit ellapogatjuk, közben lisztezzük, hogy ne ragadjon. Vigyázzunk, hogy ne nagyon gyötörjük a tésztát, nehogy kidolgozzuk belőle a légbuborékokat.
Egy spatulával hosszában majd keresztben cibatta formákat vágunk belőle, majd sütőpapírral bélelt tepsire tesszük. Legalább 40 percet pihentetjük, majd 220 C fokos sütőben készre sütjük. Kb. 15 perc. Sütőrácson kihűtjük és langyosan már ehetjük is!
Hozzávalók/bevásárlólista
-50 dkg Zellei Tündi csökkentett szénhidráttartalmú lisztkeverék kelt tésztákhoz
-kb. 4,5 dl langyos víz
-4 teáskanál só
-3 dkg friss élesztő
-1 teáskanál fruktóz