Az Olaszok mennyei fenyőmagos nagymama tortája vagyis a Crostata Della Nonna készült el cukormetesen és szénhidrátcsökkentetten.
Elkészítés módja
Először a krémet készítjük el, mivel annak ki kell hűlnie. A tojások sárgáját az édesítővel és a lisztkeverékkel csomómentesre keverjük, majd a forrásban lévő tejbe keverjük, amibe előzőleg a citrom körbe vágott héját beletettük, hogy az illóolajok a forró tejben kioldódjanak. Folyamatos kevergetés közben sűrű krémmé főzzük. Végül a vajat is elkeverjük benne. Egy folpackot teszünk a krém tetejére szorosan, hogy ne bőrösödjön meg, és kihűtjük. A tésztához a lisztkeveréket a vajjal elmorzsoljuk, majd hozzáadjuk a többi hozzávalót is. Omlós tésztát gyúrunk belőle, amit folpackba csomagolva a hűtőben pihentetünk egy órát.
A tésztát kétharmad, egyharmad részre osztjuk, úgy hogy az alsó rész nagyobb legyen, mivel a tortának lesz pereme is. Egy 24 cm-es szögletes formára lesz szükségünk, amibe négyzet alakú tésztát nyújtunk, folyamatos lisztezéssel, hogy ne ragadjon le a tészta. A vastagsága körülbelül fél centiméteres legyen. Sütőpapírral bélelt tortaformába tesszük a kinyújtott tésztát, úgy hogy pereme legyen, és rásimítjuk a kihűlt krémet. Majd a másik tésztát is kinyújtjuk, és csíkokat vágunk belőle amivel berácsozzuk a sütemény tetejét és összenyomkodjuk a széleket. A vízbe áztatott fenyőmagokkal megszórjuk és 180 C fokra előmelegített sütőbe, 30-35 perc alatt készre sütjük. Porrá őrőlt eritrittel szórjuk meg tálalás előtt.
Bevásárlólista/hozzávalók
a tésztához
-25 dkg Zellei Tündi Csökkentett szénhidráttartalmú lisztkeverék süteményekhez
-7 dkg vaj
-5 dkg eritrit
-1 dkg Éden Prémium Eritvia négyszeres édesítő
-csipet só
-fél csomag sütőpor
-2 tojássárga
-fél citrom reszelt héja
-ha szükséges tej vagy víz hogy összeálljon a tészta
a krémhez
-5 tojássárga
-4 dkg Éden Prémium Eritvia négyszeres édesítő
-5 dkg Zellei Tündi csökkentett szénhidráttartalmú lisztkeverék süteményekhez
-4 dl tej
-1 citrom körbevágott héja
-1 evőkanál vaj
fenyőmag a tetejére