Csavart kalács Zelleitündi módra

Húsvétra különleges csavart kalácsokat készítettem szénhidrátcsökkentetten és cukormentesen. 

Elkészítés módja

Kimérjük a hozzávalókat, (nagyon fontos, hogy minden alapanyagnak szobahőmérsékletűnek kell lennie) majd az élesztőt kb. fél dl langyos tejjel, fruktózzal és egy kis lisztkeverékkel elkeverjük , természetesen a kimért mennyiségből. Állni hagyjuk, míg fel nem fut az élesztős keverékünk kb. 5 perc, majd összegyúrjuk az összes hozzávalót, annyi langyos tejjel, hogy közepesen lágy tésztát kapjunk. Ha túl lágy a tésztánk, akkor nehezen tudjuk majd formázni, de túl kemyény se legyen. Jól ki kel dolgozni a tésztát, addig gyúrjuk, míg szép sima tésztát nem kapunk. Ezután legalább 60 percet pihentetjük letakarva, vagy kelesztőtálban, majd hat egyenlő részre osztjuk a tésztát. Kisodorjuk őket hosszúkásra, majd kettő kisodort tésztát összecsavarunk és kör alakban meghajtjuk, és összeillesztjük, úgy hogy az össeillesztés alulra kerüljön. Három ilyen csavart kalácsot készítünk. Sütőpapírral bélelt tepsire tesszük és újabb 15-20 percet pihentetjük. Megkenjük a tetejét egy felvert tojással és meghíntjük őket gyufa mandulával. 180 C fokos sütőben aranybarnára sütjük kb. 15-25 perc alatt.

Bevásárlólista/hozzávalók

-30 dkg Zellei Tündi csökkentett szénhidráttartalmú lisztkeverék süteményekhez/kelt tésztákhoz 

-1,5 dkg élesztő

-1 tojás sárgája

-1 csipet himalája só 

-1 csipet fruktóz az élesztőgombák beindításához, ha nem fér bele a diétánkba, akkor elhagyható 

-3 dkg eritrit 

-1 dkg Éden Prémium Eritvia négyszeres édesítő 

-5 dkg puha vaj/bio margarin

-fél citrom reszelt héja

-kb. 1-1,5 dl langyos tej/növényi tej

a tetejére 

-1 db tojás

-gyufa mandula

Oszd meg tapasztalataidat!

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.