A diós kosárka egy vékony linzer tészta, lekvár és habos dió keveréke cukormentesen és szénhidrátcsökkentetten. Karácsonyra is nagyon mutatós és finom.
Elkészítés módja
A lisztet a sütőporral és a nyírfacukorral elkeverjük, majd a kemény vajat elmorzsoljuk vele, végül a tojássárgákkal együtt tésztává gyúrjuk. Pihentetjük folpackba csomagolva a hűtőben, legalább fél órát. Közben elkészítjük a diós tölteléket. A tojásfehérjét a nyírfacukorral habosra keverjük, majd hozzáforgatjuk óvatosan a darált diót. A tésztát kigombócozzuk és a kosárka formákba elnyomkodjuk egyenletesen. Az aljára egy kis cukormentes baracklekvárt teszünk, majd a diós tölteléket, végül egy kis durvára vágott dióval meghintjük. 25-30 db kosárka lesz belőle. 180 C fokos sütőben készre sütjük, majd ha kihűlt, óvatosan kiborítjuk a formákból.
Hozzávalók/bevásárlólista
a tésztához
-20 dkg Zellei Tündi csökkentett szénhidráttartalmú lisztkeverék süteményekhez
-5 dkg nyírfacukor
-12,5 dkg vaj
-fél cs. sütőpor
-2 tojássárga
a töltelékhez
-20 dkg darált dió
-15 dkg nyírfacukorpor
-2 tojásfehérje
-5 dkg cukormentes baracklekvár
-a tetejére durvára vágott dió