Édesanyám receptjei között találtam ezt a diótorta receptet, aminek elkészítettem a cukormentesen és szénhidrátcsökkentett változatát.
Elkészítés módja A 4 tojás sárgáját az eritrittel negyed óráig keverjük, ekkor 10 evőkanál vizet adunk hozzá és még negyed óráig keverjük. Ezután a lisztkeveréket a darált és a pirított diót a sütőporral elkeverjük és a tojásos keverékhez adjuk. A végén a tojásfehérjék keményre vert habját óvatosan hozzáforgatjuk. 26 cm-es sütőpapírral bélelt kapcsos tortaformába öntjük és 180 C fokon tűpróbáig sütjük. Amíg kihűl a piskóta, elkészítjük a krémet.Először besamellt készítünk. A tejet a lisztkeverékkel elkeverjük csomómentesre, majd állandó keverés mellet sűrű krémmé főzzük és kihűtjük. A puha vajat az eritrittel habosra keverjük, hozzáadjuk a darált diót a vaníliakivonatot és a rumot, végül a kihűlt besamell krémmel habosra keverjük.A kihűlt piskótát kettévágjuk, megtöltjük a krém felével, majd kívűlről is bevonjuk a diós krémmel. A tetejét fél diószemekkel díszítjük, lehűtjük és kész. Bevásárlólista/hozzávalók: a piskótához -4 tojás -10 dkg eritrit -10 evőkanál víz -20 dkg Zellei Tündi csökkentett szénhidráttartalmú lisztkeverék süteményekhez -10 dkg darált dió -5 dkg pirított durvára vágott dió -1 cs sütőpor a krémhez -20 dkg vaj/bio maragrin -10 dkg eritrit-1-2 evőkanál 1:4 édesítő -10 dkg darált dió -1 teáskanál házi cukormentes vaníliakivonat, vagy vaníliaőrlemény -1 evőkanál rum -4 dl tej/növényi tej -4 evőkanál Zellei Tündi csökkentett szénhidráttartalmú lisztkeverék süteményekhez a díszítéshez -pár szem pirított fél dió |