Finom omlós tészta, mennyei eperrel, rusztikus pite formában, ez a francia galette.
Elkészítés módja
Az omlós tésztához a lisztkeveréket a sóval, édesítővel és a hideg vajjal elmorzsoljuk. Azért nem eritritet használok most, mert az omlós tésztákat megkeményíti sütés után, ezért most 4:1 édesítőt használok, amivel ugyanolyan finom omlós lesz a tészta, mintha cukorral kézítettük volna. Hozzáadjuk a tojást és a hídeg vízet és tésztává gyúrjuk. Folpackba csomagoljuk és 1 órára a hűtőbe tesszük pihenni.
Közben az epret megmossuk, és félbe vágjuk. Ha nincs cukormentes eper lekvárunk, akkor gyorsan el is készíthető. 25 dkg epret 8 dkg eritrittel felfőzzük, majd 1 kiskanál pektint adunk hozzá és mégegyszer felforraljuk. A tésztát kivesszük a hűtőből és lisztezett deszkán kinyújtjuk 3 mm vastagságú kör alakra. Sütőpapírral bélelt tepsire tesszük a tésztát, majd az eper lekvárral megkenjük, úgy hogy a szélén hagyjunk kb. 3 cm tésztát, ami üresen marad. Ráhejezzük a megtiszított félbevágott epreket is és megszórjuk eritrittel, majd ráhajtjuk a maradék tésztát. 180 C fokos sütőben 35 perc alatt készre sütjük. Ha kihűlt szeleteljük.
Bevásárlólista/hozzávalók
a tésztához
-22 dkg Zellei Tündi csökkentett szénhidráttartalmú lisztkeverék süteményekhez
-15 dkg hideg vaj/bio margarin
-1 tojás
-2 evőkanál hideg víz
-csipet só
-1 evőkanál Éden prémium Eritvia négyszeres édesítő
a feltéthez
-1-1,5 dl cukormentes eper lekvár
-40 dkg friss eper
-eritrit a szóráshoz