Epres galette Zelleitündi módra

Finom omlós tészta, mennyei eperrel, rusztikus pite formában, ez a francia galette.

Elkészítés módja

Az omlós tésztához a lisztkeveréket a sóval, édesítővel és a hideg vajjal elmorzsoljuk. Azért nem eritritet használok most, mert az omlós tésztákat megkeményíti sütés után, ezért most 4:1 édesítőt használok, amivel ugyanolyan finom omlós lesz a tészta, mintha cukorral kézítettük volna. Hozzáadjuk a tojást és a hídeg vízet és tésztává gyúrjuk. Folpackba csomagoljuk és 1 órára a hűtőbe tesszük pihenni.

Közben az epret megmossuk, és félbe vágjuk. Ha nincs cukormentes eper lekvárunk, akkor gyorsan el is készíthető. 25 dkg epret 8 dkg eritrittel felfőzzük, majd 1 kiskanál pektint adunk hozzá és mégegyszer felforraljuk. A tésztát kivesszük a hűtőből és lisztezett deszkán kinyújtjuk 3 mm vastagságú kör alakra. Sütőpapírral bélelt tepsire tesszük a tésztát, majd az eper lekvárral megkenjük, úgy hogy a szélén hagyjunk kb. 3 cm tésztát, ami üresen marad. Ráhejezzük a megtiszított félbevágott epreket is és megszórjuk eritrittel, majd ráhajtjuk a maradék tésztát. 180 C fokos sütőben 35 perc alatt készre sütjük. Ha kihűlt szeleteljük.

Bevásárlólista/hozzávalók

a tésztához

-22 dkg Zellei Tündi csökkentett szénhidráttartalmú lisztkeverék süteményekhez 

-15 dkg  hideg vaj/bio margarin

-1 tojás

-2 evőkanál hideg víz

-csipet só

-1 evőkanál Éden prémium Eritvia négyszeres édesítő 

a feltéthez

-1-1,5 dl cukormentes eper lekvár

-40 dkg friss eper

-eritrit a szóráshoz 

Oszd meg tapasztalataidat!

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.