Születésnapra készítettem ezt a gyönyörű tortát, ami habkönnyű kissé savanykás, csokoládés mennyország. Természetesen cukormentes és szénhidrátcsökkentett.
Elkészítés módja
3 db piskótalapot készítünk. 2 db tojást, két evőkanál eritritollal habosra keverünk, majd összekeverjük a 2 evőkanál lisztkeveréket egy evőkanál kakaóporral és az egy teáskanál szódabikarbónával, és óvatosan hozzákeverjük a habos tojásos keverékhez. Sütőpapírral bélelt 26 cm-es tortaformába simítjuk, és 180 C fokos sütőben 10 perc alatt tűpróbáig sütjük. Ha megsült óvatosan lehúzzuk róla a sütőpapírt, és rácsra tesszük kihűlni. Ugyanígy még két piskótalapot sütünk. Közben a meggyet a levével együtt és az eritritollal feltesszük főni. Ha felforrt, akkor elkeverjük a keményítőt egy kis hideg vízzel, majd a meggyhez adjuk, besűrítjük vele, és félretesszük hűlni. A piskóták széleiből levágunk körbe kb. 1 cm-t egy állítható tortagyűrűvel, hogy teljesen egyenletes tortát kapjunk. Tortapapírra vagy tortatálra helyezzük az alsó piskótánkat és megkenjük a meggyszósz felével. A tejszínt habbá verjük, a vaníliaőrleményt és az eritritolt is hozzáadjuk, végül a habfixálót. Egyharmadát a piskótára kenjük, majd jöhet a következő piskótalap, rá a meggyszósz másik fele, a tejszínhab és végül a torta teteje a harmadik piskótalap. Szépen befedjük a maradék tejszínhabbal. Habzsákba teszünk egy kicsit a tejszínhabból és azzal díszítjük. Valamint az étcsokoládét felolvasztjuk és egy tepsi hátuljára kenjük 1 mm vékonyan. Ha megdermedt egy késsel vagy spatulával forgácsokat készítünk belőle, amivel tetszés szerint díszítjük a tortánkat. A végén meggydarabokkal koronázzuk meg. Pár órára a hűtőbe tesszük és fogyaszthatjuk.
Bevásárlólista/hozzávalók
a piskótához
-6 tojás
-6 evőkanál Zellei Tündi csökkentett szénhidráttartalmú lisztkeverék süteményekhez
-3 evőkanál holland kakaópor
-6 evőkanál eritritol
-3 teáskanál szódabikarbóna
a krémhez
-60 dkg magozott meggy (fagyasztott)
-1 evőkanál étkezési keményítő
-2 evőkanál rum
-10 dkg eritritol
-6 dl házi tejszín
-vaníliőrlemény
-5 dkg eritritol porrá őrőlve
-3 cs habfixáló
-10 dkg 70 %-os étcsokoládé