Csodás Francia sütemény a galette, finom omlós tészta, most almával készült gluténmentesen és cukormentesen.
Elkészítés módja
Az omlós tésztához a lisztkeveréket a sóval, édesítővel és a hideg vajjal elmorzsoljuk. Azért nem eritritet használok most, mert az omlós tésztákat megkeményíti sütés után, ezért most négyszeres édesítőt használok, amivel ugyanolyan finom omlós lesz a tészta, mintha cukorral kézítettük volna. Hozzáadjuk a tojást és a tejfölt és tésztává gyúrjuk. Ha szükséges, akkor tegyünk hozzá hideg vízet. Folpackba csomagoljuk és 1 órára a hűtőbe tesszük pihenni.
Közben az almákat megmossuk, és a héját eltávolítjuk és lapjára lereszeljük, egy kis édesítővel, őrőlt fahéjjal ízesítjük. A tésztát kivesszük a hűtőből és lisztezett deszkán kinyújtjuk 3 mm vastagságú kör alakra. Sütőpapírral bélelt tepsire tesszük a tésztát, majd rátesszük az alma tölteléket úgy hogy a szélén hagyjunk kb. 5 cm tésztát, majd ráhajtjuk a maradék tésztát. A tészta szélét megkenjük tojással és szeletelt mandulával meghintjük. 180 C fokos sütőben 25-30 perc alatt készre sütjük. Ha kihűlt szeleteljük.
Bevásárlólista/hozzávalók
a tésztához
-16 dkg Zellei Tündi gluténmentes lisztkeverék süteményekhez 500g (itt vásárolható meg)
-9 dkg hideg vaj/bio margarin
-1 tojás
-1 evőkanál tejföl/kókusztejszín
-1 evőkanál hideg víz, ha szükséges
-csipet só
-fél citrom reszelt héja
-1 evőkanál Éden prémium Eritvia négyszeres édesítő
a feltéthez
-2-3 savanykás alma
-1-2 teáskanál őrőlt fahéj
-2,5 dkg Éden Prémium Eritvia négyszeres édesítő
a szélére
-1 tojás
-szeletelt mandula