Édesanyám mennyei csokoládé tortája gluténmentesen.
Elkészítés módja
A piskótához a tojásokat szétválaszjuk, a fehérjét habosra verjük, és hozzáadjuk az eritritet. Szép fényes kemény habbá kell vernünk. Majd jöhetnek hozzá egyenként a tojások sárgái. Végül óvatosan hozzáadjuk a lisztkeveréket is. Ilyenkor már csak spatulával keverjük. Sütőpapírral kibélelt gáz tepsibe simítjuk és 180 C fokos sütőben kb. 10-12 perc alatt tűpróbáig sütjük. Ha megsült hagyjuk kihűlni, majd lehúzzuk róla a sütőpapírt és egy tortagyűrűvel 4 db 18 cm-es kört szúrunk ki belőle.
A krémhez a kakaóport a lisztkeverékkel és egy kis hideg tejjel elkeverjük csomómentesre. A többi tejet feltesszük forrni, amit apránként hozzáadunk a hideg tejjel elkevert masszához. Csomómentesre keverjük, majd visszatesszük a tűzre és alacsony hőfokon folyamatos kevergetés közben besűrítjük pár percig főzzük, ekkor belekeverjük az édesítőket is. Letakarjuk egy folpackkal közvetlen a krémre tesszük. Amikor kihűlt hozzáadjuk a puha vajat és habosra keverjük a krémet. Az első piskóta karikát torta tálra tesszük, majd megkenjük a krémmel, majd jöhet a többi piskóta, végül a torta külsejét is bevonjuk a maradék krémmel. Aprított liofilizált tőzegáfonyával és pirított mandula szeletekkel díszítjük. 1-2 órára a hűtőbe tesszük, majd szeleteljük és tálalhatjuk. Én akkor szeretem igazán, ha a hűtőből kivéve 10 percig állni hagyom, és úgy fogyasztom, mert igazán akkor krémes és habos.
Bevásárlólista/hozzávalók
a piskótához
-6 tojás
-6 evőkanál eritrit
-6 evőkanál Zellei Tündi gluténmentes lisztkeverék süteményekhez
a csokoládé krémhez
-4 dl tej/növényi tej
-4 evőkanál Zellei Tündi gluténmentes lisztkeverék süteményekhez
-4 evőkanál holland kakaópor
-5 dkg eritrit
-2-3 evőkanál négyszeres édesítő
-25 dkg puha vaj/bio margarin
a díszítéshez aprított liofilizált tőzegáfonya és pirított szeletelt mandula