Gluténmentes diós, mákos beigli Zelleitündi módra

Elkészítés módja

A recept alapján 1 nagy rúd diós, és egy nagy rúd mákos beigli készül. Készíthetjük négy darab kisebb beiglinek is. A tésztához a hozzávalókat kimérjük, majd felfuttatjuk az élesztőt langyos tejjel és annyi lisztkeverékkel, (természetesen a kimért mennyiségből) hogy méz sűrűségű legyen. Míg felfut az élesztő a lisztkeveréket a vajjal a csipet sóval az édesítőkkel és citromhéjjal összemorzsoljuk, majd jöhet a többi hozzávaló és a felfuttatott élesztő is. Közepes keménységű, könnyen kezelhető tésztát kell, hogy kapjunk. (Ne legyen túl kemény a tészta, mert a lisztkeverékben lévő útifűmaghéjliszt még szívja magába a nedvességet és a kelesztés után akkor a nyújtás közben szakadhat a tészta.) Ha szükséges tehetünk hozzá még egy kis tejet.  Egy órát pihentetjük letakarva hideg helyen. Míg pihen a tészta, elkészítjük a töltelékeket. A hozzávalókat a diós töltelékhez összekeverjük és kész. A mákos töltelék hozzávalóit is összekeverjük és kész. A tésztát pihentetés után kettéosztjuk, lisztezett deszkán kinyújtjuk kb. fél centiméter vastagra, majd rákenjük a tölteléket az egyikre a mákos, a másikra a diós tölteléket. A megkent tészta két szélét kicsit behajtjuk, majd feltekerjük. Ha kész vagyunk mindkettővel, akkor sütőpapírral béllet tepsire helyezzük és a tojássárgákkal megkenjük a beigliket és fél órára hideg helyen pihentetjük.  Mielőtt betennénk a sütőbe, megszúrkáljuk a tetejét egy hurkapálvával vagy hústűvel egészen az aljáig, hogy ne repedjen szét. Majd 180 C fokos sütőben kb. 25-30 perc alatt készre sütjük. 

Bevásárlólista/hozzávalók

-40 dkg Zellei Tündi gluténmentes ropogós héjú kenyér és péksütemény lisztkeverék

-10 dkg Zellei Tündi csökkentett szénhidráttartalmú gluténmentes lisztkeverék 500g

-1 db tojás, 1 tojás sárgája

-2-3 dl langyos tej/növényi tej

-1 evőkanál tejföl

-25 dkg vaj/bio margarin

-5 dkg eritrit

-2 dkg négyszeres édesítő

-2 dkg élesztő

-nagy csipet só

-fél citrom reszelt héja  

tetejére a kenéshez :

-2 tojássárga

 diós töltelék hozzávalói:

-18 dkg darált dió

-5 dkg porrá őrőlt eritrit

-2 dkg négyszeres édesítő porrá őrőlve

-fél dl tej

-rum

-5 dkg mazsola

-fél citrom reszelt héja

 mákos töltelék hozzávalói:

-18 dkg darált mák

-5 dkg porrá őrőlt eritrit

-2 dkg négyszeres édesítő porrá őrőlve

-fél dl tej

-5 dkg mazsola

-fél citrom reszelt héja

Oszd meg tapasztalataidat!

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük