Gluténmentes Dobos torta Zelleitündi módra

   

Édesapa kedvenc tortája, amit minden születésnapjára elkészítek. Most a 70. születésnapjára sütöttem. (kivételesen a teteje cukorral készült, mert Apukám fogyaszthatja, de a többi hozzávaló cukormentes és gluténmentes is, így a többi részét én is fogyaszthatom. A dobot pedig odaadom mindig Édesapának.)

Elkészítés módja

Először a piskótákat sütjük meg. Háromszor 4 tojásból piskótát készítünk, amiket egyenként sütünk ki 26 cm-es kapcsos tortaformában. A tojásokat szétválasztjuk és a négy tojásfehérjét kemény habbá verjük, jöhet hozzá az eritrit, amivel szép fényesre verjük. Utána a tojások sárgáját is egyenként hozzáadjuk és azzal is kihabosítjuk. Hozzátesszük a 4 evőkanál gluténmentes lisztkeveréket és egy spatulával óvatosan elkeverjük. Sütőpapírral bélelt 26 cm-es kapcsos torta formába simítjuk és 180 C fokos sütőben megsütjük 10-12 perc alatt. Ellenőrizzük egy fogpiszkálóval, hogy átsült-e. Így sütünk három piskótát, amiket kihűlés után félbevágunk, így 6 piskótalapot kapunk. A krémhez keverjünk habosra 7 egész tojást az édesítőkkel, és a vaníliaőrleménnyel együtt gőz felett addig keverjük, míg besűrűsödik, de nagyon ügyeljünk arra hogy, a tojás ne ugorjon össze. Beletesszük a cukormentes étcsokoládé darabokat és addig keverjük, míg el nem olvad. Ilyenkor már levehetjük a gőzről. Ha kihűlt a krém belekeverjük a vajat és szépen kihabosítjuk. A tetejéhez a legszebb piskótalapot kiválasztjuk, és elkészítjük a karamellt. A cukrot megolvasztjuk egy kávéskanál vízzel és ecettel majd ha szép színe van, akkor elterítjük, rákenjük a piskótalapra. Egy késnek a hátsó élével szépen kijelöljük a szeleteket 16 részre osztjuk, utána a kés éles részével elvágjuk határozott mozdulatokkal a kijelölt szeleteket. Ezután összeállítjuk a tortát. A csodás főzött krémmel megkenjük egyenletesen a piskótalapokat. Az ötödik piskótalapnál az egész tortát bekenjük teljesen a krémmel. A torta oldalát megcsíkozzunk egy spatulával. A maradék krémet betöltjük nyomózsákba, aminek a végére egy csillagcsöves kinyomó formát teszünk, és a torta tetejére 16 db díszt nyomunk, a karamelles piskóta szeleteket elhelyezzük aztán rajtuk egy picit sréhen. A végén a közepébe is készítünk egy díszítést a krémmel. Hűtőbe tesszük, majd szeleteljük és fogyaszthatjuk.

Bevásárlólista/hozzávalók

a piskótához

-12 db tojás

-12 evőkanál eritrit

-12 púposabb evőkanál Zellei Tündi gluténmentes lisztkeverék süteményekhez 500g (itt vásárolható meg)

a krémhez

-7 tojás

-5 dkg eritrit

-3 dkg négyszeres édesítő (eritrit+stevia keveréke)

-1 teáskanál vaníliaőrlemény

-20 dkg cukormentes étcsokoládé

-50 dkg vaj

a tetejéhez:

-20 dkg cukor (kókuszcukor esetleg)

-1 kk víz

-1 ek ecet

Oszd meg tapasztalataidat!

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük