Édesapa kedvenc tortája, amit minden születésnapjára elkészítek. Most a 70. születésnapjára sütöttem. (kivételesen a teteje cukorral készült, mert Apukám fogyaszthatja, de a többi hozzávaló cukormentes és gluténmentes is, így a többi részét én is fogyaszthatom. A dobot pedig odaadom mindig Édesapának.)
Elkészítés módja
Először a piskótákat sütjük meg. Háromszor 4 tojásból piskótát készítünk, amiket egyenként sütünk ki 26 cm-es kapcsos tortaformában. A tojásokat szétválasztjuk és a négy tojásfehérjét kemény habbá verjük, jöhet hozzá az eritrit, amivel szép fényesre verjük. Utána a tojások sárgáját is egyenként hozzáadjuk és azzal is kihabosítjuk. Hozzátesszük a 4 evőkanál gluténmentes lisztkeveréket és egy spatulával óvatosan elkeverjük. Sütőpapírral bélelt 26 cm-es kapcsos torta formába simítjuk és 180 C fokos sütőben megsütjük 10-12 perc alatt. Ellenőrizzük egy fogpiszkálóval, hogy átsült-e. Így sütünk három piskótát, amiket kihűlés után félbevágunk, így 6 piskótalapot kapunk. A krémhez keverjünk habosra 7 egész tojást az édesítőkkel, és a vaníliaőrleménnyel együtt gőz felett addig keverjük, míg besűrűsödik, de nagyon ügyeljünk arra hogy, a tojás ne ugorjon össze. Beletesszük a cukormentes étcsokoládé darabokat és addig keverjük, míg el nem olvad. Ilyenkor már levehetjük a gőzről. Ha kihűlt a krém belekeverjük a vajat és szépen kihabosítjuk. A tetejéhez a legszebb piskótalapot kiválasztjuk, és elkészítjük a karamellt. A cukrot megolvasztjuk egy kávéskanál vízzel és ecettel majd ha szép színe van, akkor elterítjük, rákenjük a piskótalapra. Egy késnek a hátsó élével szépen kijelöljük a szeleteket 16 részre osztjuk, utána a kés éles részével elvágjuk határozott mozdulatokkal a kijelölt szeleteket. Ezután összeállítjuk a tortát. A csodás főzött krémmel megkenjük egyenletesen a piskótalapokat. Az ötödik piskótalapnál az egész tortát bekenjük teljesen a krémmel. A torta oldalát megcsíkozzunk egy spatulával. A maradék krémet betöltjük nyomózsákba, aminek a végére egy csillagcsöves kinyomó formát teszünk, és a torta tetejére 16 db díszt nyomunk, a karamelles piskóta szeleteket elhelyezzük aztán rajtuk egy picit sréhen. A végén a közepébe is készítünk egy díszítést a krémmel. Hűtőbe tesszük, majd szeleteljük és fogyaszthatjuk.
Bevásárlólista/hozzávalók
a piskótához
-12 db tojás
-12 evőkanál eritrit
-12 púposabb evőkanál Zellei Tündi gluténmentes lisztkeverék süteményekhez 500g (itt vásárolható meg)
a krémhez
-7 tojás
-5 dkg eritrit
-3 dkg négyszeres édesítő (eritrit+stevia keveréke)
-1 teáskanál vaníliaőrlemény
-20 dkg cukormentes étcsokoládé
-50 dkg vaj
a tetejéhez:
-20 dkg cukor (kókuszcukor esetleg)
-1 kk víz
-1 ek ecet