Gluténmentes fánkok Zelleitündi módra

Gluténmentes fánkocskák Zellei Tündi gluténmentes lisztkeverékből.

Elkészítés módja

Az élesztőt fél dl langyos tejben felfuttatjuk a csipet fruktózzal, hagyjuk felfutni. Közben a szárazanyagokat kimérjük jól elkeverjük. A maradék tejet a tojást, az olvasztott vajjal elkeverjük és hozzáadjuk a szárazanyagokhoz a felfuttatott élesztővel együtt. Elkeverjük.

Először sűrű nokedliszerű tésztát kapunk, ami szépen besűrűsödik. Ha pár perc átgyúrás elteltével, még mindig túl lágynak érezzük a tésztát, akkor adjunk hozzá egy kis gluténmentes lisztkeveréket. 30 percen keresztül letakarva langyos helyen kelesztjük.
Ha megkelt, akkor egy kis gluténmentes lisztezett deszkán enyhén kilapogatjuk, kinyújtjuk másfél ujjnyi vastagra. Nagyobb pogácsa szaggatóval kiszaggatjuk.
Letakarva pihentetjük, míg az olaj felforrósodik.
Ha forró az olaj mehetnek bele a fánkocskák. A közepébe mélyedést készítünk az ujjunkkal és beletesszük az olajba azzal a felével lefelé, ami eddig felül volt. Fedő alatt pár perc alatt megsütjük, majd levesszük a fedőt és a másik felét is megsütjük.
Papírtörlőre szedjük, majd meghintjük porrá őrőlt eritrittel és cukormentes baracklekvárral tálaljuk.

5 db kisebb fánk lesz belőle.

Bevásárlólista/hozzávalók

-10 dkg Zellei Tündi gluténmentes lisztkeverék
– 1 kisebb tojás
-1 tk szárított élesztő
-1 tk sütőpor
-1 csipet fruktóz az élesztő miatt
-1 evőkanál eritrit

-1 tk 1.4 édesítő
-csipet só
-1 evőkanál vaj
-70-80 g tej/növényi tej

a sütéshez olaj/kókuszolaj

Oszd meg tapasztalataidat!

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.