Kétféle gluténmentes lisztkeverékből készült kalács.
Elkészítés módja
Kimérjük a hozzávalókat, (nagyon fontos, hogy minden alapanyagnak szobahőmérsékletűnek kell lennie) majd az élesztőt felfuttatjuk egy kis langyos tejben (a kimért mennyiségből vesszük el). A tojást enyhén felverjük, hozzáadjuk a maradék tejet a sót és hozzáöntjük a száraz anyagokhoz a felfuttatott élesztővel együtt. Elkeverjük, majd kissé átgyúrjuk a tésztát, ami gyúrás közben kicsit magába szívja a nedvességet. Végül a puha vajat vagy a kókuszolajat is hozzáadjuk, majd azzal is átgyúrjuk a tésztát. Letakarva langyos helyen 40 percet pihentetjük. Ha szépen megkelt, akkor három részre osztjuk a tésztát, majd lisztezett deszkán három egyforma rudat sodrunk és megfonjuk. A sodráskor ügyeljünk arra, hogy a rudak ne legyenek levegősek. A helyes technika, hogy sodorva a deszkához lapítva formázzuk, ha még levegős, akkor enyhén gyúrjuk újra a tészta darabot és sodorjuk ki újra. Sütőpapírral bélelt tepsibe helyezzük, és megkenjük a tetejét egy felvert tojással, majd megszórjuk tetszőlegesen, most nálam pálcika mandula lett. További 20 percet pihentetjük. 180 C fokon 25-30 perc alatt készre sütjük. Ha kihűlt szeleteljük.
Bevásárlólista/hozzávalók
-7,5 dkg Zellei Tündi csökkentett szénhidráttartalmú gluténmentes lisztkeverék
-7,5 dkg Zellei Tündi gluténmentes lisztkeverék (a lisztkeverék hozzá itt vásárolható meg)
-1,5 dkg gluténmentes friss élesztő
-fél kis kávéskanál szódabikarbóna
-1 egész tojás
-1 evőkanál friss citromlé
-fél citrom reszelt héja
-1 csipet só
-2,5 dkg eritrit
-1 evőkanál Éden Prémium Eritvia négyszeres édesítő
-1,5 dkg vaj/kókuszolaj
-13 dkg tej/növényi tej
a tetejére
-1 db tojás
-ízlés szerint mák, szezámmag, szeletelt mandula