Gluténmentes fonott kalács másképp Zelleitündi módra

Kétféle gluténmentes lisztkeverékből készült kalács. 

Elkészítés módja

Kimérjük a hozzávalókat, (nagyon fontos, hogy minden alapanyagnak szobahőmérsékletűnek kell lennie) majd az élesztőt felfuttatjuk egy kis langyos tejben (a kimért mennyiségből vesszük el). A tojást enyhén felverjük, hozzáadjuk a maradék tejet a sót és hozzáöntjük a száraz anyagokhoz a felfuttatott élesztővel együtt. Elkeverjük, majd kissé átgyúrjuk a tésztát, ami gyúrás közben kicsit magába szívja a nedvességet. Végül a puha vajat vagy a kókuszolajat is hozzáadjuk, majd azzal is átgyúrjuk a tésztát. Letakarva langyos helyen 40 percet pihentetjük. Ha szépen megkelt, akkor három részre osztjuk a tésztát, majd lisztezett deszkán három egyforma rudat sodrunk és megfonjuk. A sodráskor ügyeljünk arra, hogy a rudak ne legyenek levegősek. A helyes technika, hogy sodorva a deszkához lapítva formázzuk, ha még levegős, akkor enyhén gyúrjuk újra a tészta darabot és sodorjuk ki újra. Sütőpapírral bélelt tepsibe helyezzük, és megkenjük a tetejét egy felvert tojással, majd megszórjuk tetszőlegesen, most nálam pálcika mandula lett. További 20 percet pihentetjük. 180 C fokon 25-30 perc alatt készre sütjük. Ha kihűlt szeleteljük.

Bevásárlólista/hozzávalók

-7,5 dkg Zellei Tündi csökkentett szénhidráttartalmú gluténmentes lisztkeverék 

-7,5 dkg Zellei Tündi gluténmentes lisztkeverék (a lisztkeverék hozzá itt vásárolható meg)

-1,5 dkg gluténmentes friss élesztő

-fél kis kávéskanál szódabikarbóna

-1 egész tojás

-1 evőkanál friss citromlé

-fél citrom reszelt héja

-1 csipet só

-2,5 dkg eritrit 

-1 evőkanál Éden Prémium Eritvia négyszeres édesítő 

-1,5 dkg vaj/kókuszolaj

-13 dkg tej/növényi tej

a tetejére 

-1 db tojás

-ízlés szerint mák, szezámmag, szeletelt mandula

Oszd meg tapasztalataidat!

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.