Gluténmentes fonott kalácsok Zelleitündi módra

   

Kétféle gluténmentes lisztkeverékből készült kalács. 

A Youtube csatornámon itt nézhetitek meg lépésről-lépésre a fonott kalácsok elkészítését.

Elkészítés módja

Kimérjük a hozzávalókat, (nagyon fontos, hogy minden alapanyagnak szobahőmérsékletűnek kell lennie) majd a kétfajta lisztet elkeverjük a szárított élesztővel, a szódabikarbónával és a sóval. Ezután jöhetnek a nedves hozzávalók, a tojás a tej a tejföl és az olvasztott vaj. Végül a fél citrom héját belereszeljük és a levét is hozzátesszük. Elkeverjük, majd átgyúrjuk a tésztát, ami gyúrás közben kicsit magába szívja a nedvességet. Pár percig gyúrjuk, addig míg szép sima lágy kelt tésztát nem kapunk. Letakarva langyos helyen 30-60 percet pihentetjük. Ha szépen megkelt, akkor két részre osztjuk a tésztát, majd lisztezett deszkán három egyforma rudat sodrunk és megfonjuk. A sodráskor ügyeljünk arra, hogy a rudak ne legyenek levegősek. A helyes technika, hogy sodorva a deszkához lapítva formázzuk, ha még levegős, akkor enyhén gyúrjuk újra a tészta darabot és sodorjuk ki újra. A másik tésztát is háromfelé osztjuk, kisodorjuk és megfonjuk. Sütőpapírral bélelt tepsibe helyezzük a fonott kalácsokat, és megkenjük a tetejét egy felvert tojással, majd megszórjuk tetszőlegesen, mákkal, szeletelt mandulával vagy szezámmaggal. További 15-20 percet pihentetjük. 200 C fokon 15 percig sütjük, majd 190 C fokon még 10-15 perc alatt készre sütjük. Ha kihűlt szeleteljük.

Bevásárlólista/hozzávalók

-10 dkg Zellei Tündi csökkentett szénhidráttartalmú gluténmentes lisztkeverék 

-20 dkg Zellei Tündi gluténmentes ropogós héjú kenyér és péksütemény lisztkeverék

-2 teáskanál gluténmentes szárított élesztő

-1 kávéskanál szódabikarbóna

-1 egész tojás

-1 tojás sárgája

-1 evőkanál friss citromlé

-fél citrom reszelt héja

-1 csipet só

-2,5 dkg eritrit 

-1 evőkanál Éden Prémium Eritvia négyszeres édesítő 

-3,5 dkg vaj/kókuszvaj

-245g tej/növényi tej

-2 evőkanál tejföl/kókusz joghurt

a tetejére 

-1 db tojás

-ízlés szerint mák, szezámmag, szeletelt mandula

Oszd meg tapasztalataidat!

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük