Gluténmentesen is készíthetünk mennyei fonott kalácsokat.
Elkészítés módja
Kimérjük a hozzávalókat, (nagyon fontos, hogy minden alapanyagnak szobahőmérsékletűnek kell lennie) majd a lisztkeveréket az élesztővel az édesítőkkel a csipet sóval és a fruktózzal elkeverjük. A tojást enyhén felverjük, hozzáadjuk a növényi tejet és hozzáadjuk a száraz anyagokhoz. Elkeverjük, majd kissé átgyúrjuk a tésztát, ami gyúrás közben kicsit magába szívja a nedvességet. Végül a puha bio margarint vagy a kókuszolajat is hozzáadjuk, majd azzal is átgyúrjuk a tésztát. Letakarva langyos helyen 40 percet pihentetjük. Ha szépen megkelt, akkor három négy részre osztjuk a tésztát, attól függően, hogy egy nagyobb vagy több kisebb kalácsot szeretnénk. Lisztezett deszkán minden adag tésztából három egyforma rudat sodrunk és megfonjuk. Sütőpapírral bélelt tepsibe helyezzük, és megkenjük a tetejét egy felvert tojással, majd megszórjuk tetszőlegesen mandula szeletekkel, mákkal vagy a szezámmaggal. További 20 percet pihentetjük. 180 C fokon 35-40 perc alatt készre sütjük. Ha kihűlt szeleteljük.
Bevásárlólista/hozzávalók
-30 dkg Zellei Tündi gluténmentes lisztkeverék
-6 g szárított bio élesztő
-1 kávéskanál sütőpor
-1 egész tojás
-1 csipet só
-1 csipet fruktóz
-5 dkg eritrit
-1 dkg Éden Prémium Eritvia négyszeres édesítő
-2,5 dkg Alsan bio margarin/kókuszolaj
-28 dkg növényi tej
a tetejére
-1 db tojás
-ízlés szerint mák, szezámmag, szeletelt mandula