Négyes fonással készült kalács arany mazsolával kakaóval és vaníliával.
Elkészítés módja
Az élesztőt fél dl langyos tejben felfuttatjuk a kimért mennyiségből természetesen. Közben a szárazanyagokat kimérjük jól elkeverjük. A maradék tejet a tojásokat a citromlével elkeverjük és hozzáadjuk a szárazanyagokhoz a felfuttatott élesztővel együtt. Elkeverjük. Először sűrű nokedliszerű tésztát kapunk, ami szépen besűrűsödik. Közben a puha vajat is hozzáadjuk. Pár perc átgyúrás elteltével szépen összaáll a tészta. Kettéválasztjuk a tésztát és az egyik feléhez hozzáadjuk az egy evőkanál kakaóport és egyneműre gyúrjuk. Egy picit lágyabb tésztát kell kapjunk, mint a gluténmentes kenyér tészta. 40-50 percen keresztül letakarva langyos helyen kelesztjük.
Ha megkelt, akkor egy kis gluténmentes lisztezett deszkán mindkét tésztát még kétfelé osztjuk egy kis lisztezett felületen hosszúkásra formázzuk és négyes fonással megfonjuk a kalácsot. Kicsit összetoljuk, hogy beleférjen a hosszúkás szögletes kenyérformába, amit sütőpapírral kibéleltünk. Megkenjük felvert tojással a tetejét és durvára vágott dióval meghintjük a tetejét. Még legalább 20-30 percet pihentetjük, majd 200 C fokra előmelegített sütőben 10 percet, majd 180 C fokon további 50-55 percet sütjük. Az utolsó 10-15 percben egy alufóliát tehetünk a tetejére, hogy ne piruljon meg annyira. Ha kihűlt szeleteljük.
Bevásárlólista/hozzávalók
-10 dkg Zellei Tündi csökkentett szénhidráttartalmú gluténmentes lisztkeverék (itt vásárolható meg)
-20 dkg Zellei Tündi ropogós héjú kenyér és péksütemény lisztkeverék (itt vásárolható meg)
-2 tojás
-2 dkg gluténmentes friss élesztő
-1 kávéskanál szódabikarbóna
-1 citrom reszelt héja
-fél citrom leve
-5 dkg eritrit
-2 dkg négyszeres édesítő
-nagy csipet só
-5 dkg vaj/kókuszolaj
– 240 g tej/növényi tej
-5 dkg nagyszemű arany mazsola
-1 kávéskanál vanílakivonat vagy őrlemény
-1 evőkanál holland kakaópor
-5 dkg durvára vágott dió a tetejére
-a kenéshez egy tojás a tetejére