Gluténmentes kakaós-vaníliás kalács Zelleitündi módra

   

Négyes fonással készült kalács arany mazsolával kakaóval és vaníliával.

Elkészítés módja

Az élesztőt fél dl langyos tejben felfuttatjuk a kimért mennyiségből természetesen. Közben a szárazanyagokat kimérjük jól elkeverjük. A maradék tejet a tojásokat a citromlével elkeverjük és hozzáadjuk a szárazanyagokhoz a felfuttatott élesztővel együtt. Elkeverjük. Először sűrű nokedliszerű tésztát kapunk, ami szépen besűrűsödik. Közben a puha vajat is hozzáadjuk. Pár perc átgyúrás elteltével szépen összaáll a tészta. Kettéválasztjuk a tésztát és az egyik feléhez hozzáadjuk az egy evőkanál kakaóport és egyneműre gyúrjuk. Egy picit lágyabb tésztát kell kapjunk, mint a gluténmentes kenyér tészta. 40-50 percen keresztül letakarva langyos helyen kelesztjük.
Ha megkelt, akkor egy kis gluténmentes lisztezett deszkán mindkét tésztát még kétfelé osztjuk egy kis lisztezett felületen hosszúkásra formázzuk és négyes fonással megfonjuk a kalácsot. Kicsit összetoljuk, hogy beleférjen a hosszúkás szögletes kenyérformába, amit sütőpapírral kibéleltünk. Megkenjük felvert tojással a tetejét és durvára vágott dióval meghintjük a tetejét. Még legalább 20-30 percet pihentetjük, majd 200 C fokra előmelegített sütőben 10 percet, majd 180 C fokon további 50-55 percet sütjük. Az utolsó 10-15 percben egy alufóliát tehetünk a tetejére, hogy ne piruljon meg annyira. Ha kihűlt szeleteljük.

Bevásárlólista/hozzávalók

-10 dkg Zellei Tündi csökkentett szénhidráttartalmú gluténmentes lisztkeverék (itt vásárolható meg)

-20 dkg Zellei Tündi ropogós héjú kenyér és péksütemény lisztkeverék (itt vásárolható meg)

-2 tojás

-2 dkg gluténmentes friss élesztő 

-1 kávéskanál szódabikarbóna 

-1 citrom reszelt héja

-fél citrom leve

-5 dkg eritrit

-2 dkg négyszeres édesítő

-nagy csipet só

-5 dkg vaj/kókuszolaj

– 240 g tej/növényi tej

-5 dkg nagyszemű arany mazsola

-1 kávéskanál vanílakivonat vagy őrlemény

-1 evőkanál holland kakaópor

-5 dkg durvára vágott dió a tetejére

-a kenéshez egy tojás a tetejére

Oszd meg tapasztalataidat!

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük