A karácsonyi ünnepek egyik legfinomabb Olasz kalácsa.

Elkészítés módja

A langyos tejben felfuttatjuk az élesztőt. A hozzávalókat kimérjük és egy keverő tálba tesszük a vaj és a gyümölcsök kivételével. 
Lágy tésztát gyúrúnk, ha esetleg szükséges, akkor tegyünk hozzá még langyos tejet, majd hozzáadjuk az olvasztott vajat, végül a szárított gyümölcsöket és a darabolt étcsokoládét. Duplájára kelesztjük kb. egy óra alatt, majd panettone papírformákba tesszük, de nem szabad átgyúrni a megkelt tésztát, csak nagyon finoman lágyan kettéosztani és beletenni a papír formákba. (2 közepes forma lett belőle) Ismét a duplájára kelesztjük, ez legalább 30-60 perc. Ha nincs ilyen papírformánk, akkor szilikonos  vagy sima muffin formában is megsüthetjük. Vagy 18 cm-es kapcsos tortaformákat karton papírral meghosszabbítjuk és úgy sütjük ki őket. A formákban szépen megkelnek. Ezt az időt nem szabad lerövidíteni, mert a kelesztésen múlik szinte minden. 180 C fokra előmelegített sütőben készre sütjük 60-65 perc alatt. Attól függ mekkora formában sütjük. A lényeg, hogy tűpróbáig süssük.

Bevásárlólista/hozzávalók


-25 dkg Zellei Tündi csökkentett szénhidráttartalmú gluténmentes lisztkeverék 500g (itt vásárolható meg)

-25 dkg Zellei Tündi gluténmentes ropogós héjú kenyér és péksütemény lisztkeverék (itt vásárolható meg)


-kb. 4,5-5 dl langyos tej


-4 dkg friss élesztő

-6 dkg eritrit 

-2 dkg négyszeres édesítő 


-10 dkg olvasztott vaj


– 2 db tojássárga

-2 egész tojás


-1 citrom reszelt héja

-1 narancs reszelt héja

-1 vaníliarúd kikapart belseje


-1 nagy csipet só


-5 dkg arany mazsola (lehet kisebb és nagyobb is vegyesen)

-3 dkg barna extra mazsola

-3 dkg fekete extra mazsola

-5 dkg aszalt szilva

-3 dkg aszalt áfonya

-5 dkg durvára vágott pekándió

-5 dkg cukormentes étcsokoládé min. 70%-os

a tetejére díszítésnek pekándió

Oszd meg tapasztalataidat!

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.