A karácsonyi ünnepek egyik legfinomabb Olasz kalácsa.
Elkészítés módja
A langyos tejben felfuttatjuk az élesztőt. A hozzávalókat kimérjük és egy keverő tálba tesszük a vaj és a gyümölcsök kivételével.
Lágy tésztát gyúrúnk, ha esetleg szükséges, akkor tegyünk hozzá még langyos tejet, majd hozzáadjuk az olvasztott vajat, végül a szárított gyümölcsöket és a darabolt étcsokoládét. Duplájára kelesztjük kb. egy óra alatt, majd panettone papírformákba tesszük, de nem szabad átgyúrni a megkelt tésztát, csak nagyon finoman lágyan kettéosztani és beletenni a papír formákba. (2 közepes forma lett belőle) Ismét a duplájára kelesztjük, ez legalább 30-60 perc. Ha nincs ilyen papírformánk, akkor szilikonos vagy sima muffin formában is megsüthetjük. Vagy 18 cm-es kapcsos tortaformákat karton papírral meghosszabbítjuk és úgy sütjük ki őket. A formákban szépen megkelnek. Ezt az időt nem szabad lerövidíteni, mert a kelesztésen múlik szinte minden. 180 C fokra előmelegített sütőben készre sütjük 60-65 perc alatt. Attól függ mekkora formában sütjük. A lényeg, hogy tűpróbáig süssük.
Bevásárlólista/hozzávalók
-25 dkg Zellei Tündi csökkentett szénhidráttartalmú gluténmentes lisztkeverék 500g (itt vásárolható meg)
-25 dkg Zellei Tündi gluténmentes ropogós héjú kenyér és péksütemény lisztkeverék (itt vásárolható meg)
-kb. 4,5-5 dl langyos tej
-4 dkg friss élesztő
-6 dkg eritrit
-2 dkg négyszeres édesítő
-10 dkg olvasztott vaj
– 2 db tojássárga
-2 egész tojás
-1 citrom reszelt héja
-1 narancs reszelt héja
-1 vaníliarúd kikapart belseje
-1 nagy csipet só
-5 dkg arany mazsola (lehet kisebb és nagyobb is vegyesen)
-3 dkg barna extra mazsola
-3 dkg fekete extra mazsola
-5 dkg aszalt szilva
-3 dkg aszalt áfonya
-5 dkg durvára vágott pekándió
-5 dkg cukormentes étcsokoládé min. 70%-os
a tetejére díszítésnek pekándió