Gluténmentes szilvás gombóc Zelleitündi módra

Édesanyával készített csodás gluténmentes szilvás gombócok.

Elkézsítés módja

A burgonyát megfőzzük héjában, majd kihűtjük. Meghámozzuk és összetörjük, majd a tojással sóval és annyi lisztkeverékkel összekeverjük, hogy könnyen gyúrható tésztát kapjunk. Közben pici vajon vagy kókuszolajon megpirítjuk a gluténmentes zsemlemorzsát. A szilvákat felezzük vagy negyedeljük. Az édesítőt az őrőlt fahéjjal elkeverjük. A tésztából kisebb gombócokat veszünk, majd kilapítjuk a tenyerünkben, a szilvát a közepébe tesszük és egy kiskanál édesítőszeres fahéjat teszünk rá, aztán szépen gombóccá formázzuk. Forró sós vízbe tesszük az így megtöltött gombócokat és 4-5 perc alatt megfőzzük. Egyenként leszűrjük a gombócokat és a morzsában óvatosan meghempergetjük őket. A tészta kétharmadából gombócok készülnek a maradékból pedig kicsi nudlik készülnek. Édesanya “angyal bögyörő”-nek hívja.:) Azokat is kifőzzük és meghempergetjük a pirított morzsában. Tálaláskor még meghinthetjük őket az édesítőszeres fahéjjal vagy porrá őrőlt eritrittel.

Bevásárlólista/hozzávalók

a tésztához

-4-5 db sárga bugonya

-1 tojás

-1-2 teáskanál só

-kb. 10 dkg Zellei Tündi gluténmentes ropogós héjú kenyér és péksütemény lisztkeverék (de bármelyik gluténmentes lisztkeverékemből elkészíthető)

A töltelékhez

-30-40 dkg besztercei vagy stanley szilva

-eritrit vagy négyszeres édesítőszer ízlés szerint

-őrőlt fahéj ízlés szerint

gluténmentes pirított zsemlemorzsa a hempergetéshez

Oszd meg tapasztalataidat!

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.