Luca napi pogácsa készült gluténmentesen és laktózmentesen fekete szezámmaggal.
Elkészítés módja
A hozzávalókat kimérjük. A tejet meglangyosítjuk és felfuttatjuk benne az élesztőt egy kis lisztkeverékkel (természetesen a kimért mennyiségből). Közben a többi lisztkeveréket és a vajat elmorzsoljuk, hozzáadjuk a túrót a felfutatott élesztőt, majd a sót, és a tejfölben elkevert tojássárgát. Ha keménynek érezzük a tésztát nyugodtan tegyünk hozzá még tejfölt vagy tejet, mert inkább lágyabb tésztát kapjunk. Jól kidolgozzuk a tésztát, és kelesztőtálba tesszük kb. egy órára. Amikor megkelt, másfél ujjnyi vastagra kinyújtjuk a tésztánkat és kisebb nagyságú pogácsa szaggatóval kiszaggatjuk. Sütőpapírral bélelt tepsibe sorakoztatjuk őket és a tojással megkenjük a tetejüket és megszórjuk a fekete szezámmaggal. 20 percet pihentetjük és 190 C fokra előmelegített sütőben 10-14 perc alatt aranybarnára sütjük. Még langyosan a legfinomabb!
Bevásárlólista/hozzávalók
-30 dkg Zellei Tündi gluténmentes lisztkeverék süteényekhez 500g (itt vásárolható meg)
-2 dkg élesztő
-0,5 dl laktózmentes tej
-1-2 evőkanál laktózmentes tejföl
-1 tojássárgája
-3 teáskanál hímalája só
-12,5 dkg laktózmentes tehéntúró
-14 dkg laktózmentes vaj
tetejére
-1 tojás
-fekete szezámmag vagy fekete köménymag a szóráshoz