Húsvéti briós és fonott kalács Zelleitündi módra

   

Csodaszép briósok és fonott kalácskák készültek Húsvétra.

Elkészítés módja

Kimérjük a hozzávalókat, (nagyon fontos, hogy minden alapanyagnak szobahőmérsékletűnek kell lennie) majd az élesztőt kb. fél dl langyos tejjel, fruktózzal és egy kis lisztkeverékkel elkeverjük , természetesen a kimért mennyiségből. Állni hagyjuk, míg fel nem fut az élesztős keverékünk kb. 5 perc, majd összegyúrjuk az összes hozzávalót, annyi langyos tejjel, hogy közepesen lágy tésztát kapjunk. Ha túl lágy a tésztánk, akkor nehezen tudjuk majd formázni, de túl kemyény se legyen. Jól ki kel dolgozni a tésztát, addig gyúrjuk, míg szép sima tésztát nem kapunk. Ezután legalább 60 percet pihentetjük letakarva, vagy kelesztőtálban, majd két részre osztjuk a tésztát. Az egyik feléből 3 db brióst formázunk. Három hosszúkás formát sodrunk, amire egy laza csomót kötünk, majd az alsó tésztarészt felfelé, a felső tésztarész tedig lefelé hajtjuk. A másik adag tésztából két kisebb fonott kalácsot formázunk. A tésztát kétfelé osztjuk, majd azokat háromfelé, hogy a hármas fonású kalácsok elkészüljenek. Hosszúkásra kisodorjuk mind a három tésztát és a tetején összecsípjük, aztán megfonjuk, mindkét kalácsot. Sütőpapírral bélelt tepsire tesszük a briósokat és a kis kalácsokat is és újabb 15-20 percet pihentetjük. Megkenjük a tetejét egy felvert tojással és meghíntjük felváltva ízlés szerint mákkal, szezámmaggal és szeletelt mandulával. 180 C fokos sütőben aranybarnára sütjük kb. 15-25 perc alatt.

Bevásárlólista/hozzávalók

-25 dkg Zellei Tündi csökkentett szénhidráttartalmú lisztkeverék süteményekhez/kelt tésztákhoz 

-1,5 dkg élesztő

-1 tojás sárgája

-1 csipet himalája só 

-1 csipet fruktóz az élesztőgombák beindításához, ha nem fér bele a diétánkba, akkor elhagyható 

-3 dkg eritrit 

-1 dkg Éden Prémium Eritvia négyszeres édesítő 

-5 dkg puha vaj/bio margarin

-kb. 1-1,5 dl langyos tej/növényi tej

a tetejére 

-1 db tojás

-egész mák

-szezámmag

-szeletelt mandula

Oszd meg tapasztalataidat!

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük