Mennyei kelt tészta finom kakaós töltelékkel ünnepi koszorú formában.
Elkészítés módja
Kimérjük a hozzávalókat, (nagyon fontos, hogy minden alapanyagnak szobahőmérsékletűnek kell lennie) majd az élesztőt kb. fél dl langyos tejjel, fruktózzal és egy kis lisztkeverékkel elkeverjük , természetesen a kimért mennyiségből. Állni hagyjuk, míg fel nem fut az élesztős keverékünk kb. 5 perc, majd összegyúrjuk az összes hozzávalót, annyi langyos tejjel, hogy közepesen lágy tésztát kapjunk. Ha túl lágy a tésztánk, akkor nehezen tudjuk majd formázni, de túl kemyény se legyen. Jól ki kel dolgozni a tésztát, addig gyúrjuk, míg szép sima tésztát nem kapunk. Különben rágott lesz a tésztánk. Ezután legalább 60 percet pihentetjük letakarva, vagy kelesztőtálban, majd kinyújtjuk a tésztát kb 1 cm-es vastagságúra téglalap formára. Megkenjük az olvasztott vajjal, majd rászórjuk az édesítőszerrel elkevert kakaóport. Feltekerjük szorosan, mint a beiglit. Ezután többször óvatosan megcsavarjuk a feltekert tésztánkat és kör alakra formázzuk, majd összeillesztjük, hogy koszorút kapjunk belőle. Sütőpapírral bélelt tepsire tesszük a kalácsot és újabb 25-30 percet pihentetjük. Megkenjük a tetejét egy felvert tojással és meghíntjük durvára vágott dióval. 180 C fokos sütőben aranybarnára sütjük kb. 20-25 perc alatt.
Bevásárlólista/hozzávalók
-30 dkg Zellei Tündi csökkentett szénhidráttartalmú lisztkeverék süteményekhez/kelt tésztákhoz
-1,5 dkg élesztő
-1 tojás
-1 tojás sárgája
-1 csipet himalája só
-1 csipet fruktóz az élesztőgombák beindításához, ha nem fér bele a diétánkba, akkor elhagyható
-3 dkg eritrit
-1 dkg Éden Prémium Eritvia négyszeres édesítő
-5 dkg puha vaj/bio margarin
-kb. 1-1,5 dl langyos tej/növényi tej
a töltelékhez
-2 dkg olvasztott vaj
-2-3 evőkanál holland kakaópor
-2 dkg Éden Prémium Eritvia négyszeres édesítő
a tetejére
-1 db tojás
-durvára vágott dió