Kakaós csavart kalács koszorú Zelleitündi módra

Mennyei kelt tészta finom kakaós töltelékkel ünnepi koszorú formában.

Elkészítés módja

Kimérjük a hozzávalókat, (nagyon fontos, hogy minden alapanyagnak szobahőmérsékletűnek kell lennie) majd az élesztőt kb. fél dl langyos tejjel, fruktózzal és egy kis lisztkeverékkel elkeverjük , természetesen a kimért mennyiségből. Állni hagyjuk, míg fel nem fut az élesztős keverékünk kb. 5 perc, majd összegyúrjuk az összes hozzávalót, annyi langyos tejjel, hogy közepesen lágy tésztát kapjunk. Ha túl lágy a tésztánk, akkor nehezen tudjuk majd formázni, de túl kemyény se legyen. Jól ki kel dolgozni a tésztát, addig gyúrjuk, míg szép sima tésztát nem kapunk. Különben rágott lesz a tésztánk. Ezután legalább 60 percet pihentetjük letakarva, vagy kelesztőtálban, majd kinyújtjuk a tésztát kb 1 cm-es vastagságúra téglalap formára. Megkenjük az olvasztott vajjal, majd rászórjuk az édesítőszerrel elkevert kakaóport. Feltekerjük szorosan, mint a beiglit. Ezután többször óvatosan megcsavarjuk a feltekert tésztánkat és kör alakra formázzuk, majd összeillesztjük, hogy koszorút kapjunk belőle. Sütőpapírral bélelt tepsire tesszük a kalácsot és újabb 25-30 percet pihentetjük. Megkenjük a tetejét egy felvert tojással és meghíntjük durvára vágott dióval. 180 C fokos sütőben aranybarnára sütjük kb. 20-25 perc alatt.

Bevásárlólista/hozzávalók

-30 dkg Zellei Tündi csökkentett szénhidráttartalmú lisztkeverék süteményekhez/kelt tésztákhoz 

-1,5 dkg élesztő

-1 tojás

-1 tojás sárgája

-1 csipet himalája só 

-1 csipet fruktóz az élesztőgombák beindításához, ha nem fér bele a diétánkba, akkor elhagyható 

-3 dkg eritrit 

-1 dkg Éden Prémium Eritvia négyszeres édesítő 

-5 dkg puha vaj/bio margarin

-kb. 1-1,5 dl langyos tej/növényi tej

a töltelékhez

-2 dkg olvasztott vaj

-2-3 evőkanál holland kakaópor

-2 dkg Éden Prémium Eritvia négyszeres édesítő  

a tetejére 

-1 db tojás

-durvára vágott dió

Oszd meg tapasztalataidat!

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.