Gyönyörű négyes fonású kakós mazsolás kalács, mandulaszeletekkel és kakaóbabtörettel.
Elkészítés módja Kimérjük a hozzávalókat, (nagyon fontos, hogy minden alapanyagnak szobahőmérsékletűnek kell lennie) majd az élesztőt kb. fél dl langyos tejjel, fruktózzal és egy kis lisztkeverékkel elkeverjük, természetesen a kimért mennyiségből. Állni hagyjuk, míg fel nem fut az élesztős keverékünk kb. 5 perc, majd összegyúrjuk az összes hozzávalót, annyi langyos tejjel, hogy lágyabb tésztát kapjunk. Jól ki kel dolgozni a tésztát, addig gyúrjuk, míg szép sima tésztát nem kapunk. Két egyenlő részre osztjuk a tésztát, majd az egyik feléhez a kakaóport adjuk és szépen kidolgozzuk vele a másikhoz pedig a mazsolát adjuk. Ezután legalább 60 percet pihentetjük letakarva, vagy kelesztőtálban, majd négy részre osztjuk a tésztát, megsodorjuk hosszúkásra és négyes fonással megfonjuk. Sütőpapírral bélelt tepsire tesszük és újabb 20 percet pihentetjük. Megkenjük a tetejét egy felvert tojással és meghíntjük mandulaszeletekkel a mazsolás részt, a kakós részt pedig kakaóbabtörettel. 180 C fokos sütőben aranybarnára sütjük kb. 20-25 perc alatt. Bevásárlólista/hozzávalók -30 dkg Zellei Tündi csökkentett szénhidráttartalmú lisztkeverék kelt tésztákhoz -1,5 dkg élesztő -1 egész tojás -1 evőkanál tejföl -1 csipet só -1 csipet fruktóz az élesztőgombák beindításához, ha a diétánkba nem illeszthető be, elhagyható -5 dkg eritrit -1 evőkanál Éden Prémium Eritvia négyszeres édesítő -2,5 dkg puha vaj/bio vaj -kb. 1,5-2 dl langyos tej/növényi tej -5 dkg apró arany mazsola -1 evőkanál Tutti eredeti holland kakaópor a tetejére -1 db tojás-mandulaszeletek -kakaóbab töret |