Kakaós-mazsolás fonott kalács Zelleitündi módra

   

Gyönyörű négyes fonású kakós mazsolás kalács, mandulaszeletekkel és kakaóbabtörettel.

Elkészítés módja

Kimérjük a hozzávalókat, (nagyon fontos, hogy minden alapanyagnak szobahőmérsékletűnek kell lennie) majd az élesztőt kb. fél dl langyos tejjel, fruktózzal és egy kis lisztkeverékkel elkeverjük, természetesen a kimért mennyiségből. Állni hagyjuk, míg fel nem fut az élesztős keverékünk kb. 5 perc, majd összegyúrjuk az összes hozzávalót, annyi langyos tejjel, hogy lágyabb tésztát kapjunk. Jól ki kel dolgozni a tésztát, addig gyúrjuk, míg szép sima tésztát nem kapunk. Két egyenlő részre osztjuk a tésztát, majd az egyik feléhez a kakaóport  adjuk és szépen kidolgozzuk vele a másikhoz pedig a mazsolát adjuk. Ezután legalább 60 percet pihentetjük letakarva, vagy kelesztőtálban, majd négy részre osztjuk a tésztát, megsodorjuk hosszúkásra és négyes fonással megfonjuk. Sütőpapírral bélelt tepsire tesszük és újabb 20 percet pihentetjük. Megkenjük a tetejét egy felvert tojással és meghíntjük mandulaszeletekkel a mazsolás részt, a kakós részt pedig kakaóbabtörettel. 180 C fokos sütőben aranybarnára sütjük kb. 20-25 perc alatt. 

Bevásárlólista/hozzávalók

-30 dkg Zellei Tündi csökkentett szénhidráttartalmú lisztkeverék kelt tésztákhoz 
-1,5 dkg élesztő
-1  egész tojás
-1 evőkanál tejföl
-1 csipet só
-1 csipet fruktóz az élesztőgombák beindításához, ha a diétánkba nem illeszthető be, elhagyható 
-5 dkg eritrit 
-1 evőkanál Éden Prémium Eritvia négyszeres édesítő 
-2,5 dkg puha vaj/bio vaj
-kb. 1,5-2 dl langyos tej/növényi tej
-5 dkg apró arany mazsola
-1 evőkanál Tutti eredeti holland kakaópor 

a tetejére

 -1 db tojás-mandulaszeletek
-kakaóbab töret

Oszd meg tapasztalataidat!

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük