Kelt kakaós csigák Zelleitündi módra

   

Kelt tésztából készült mennyei puha kakaós csigák.

Elkészítés módja

Kimérjük a hozzávalókat, (nagyon fontos, hogy minden alapanyagnak szobahőmérsékletűnek kell lennie) majd az élesztővel, a tejjel és egy kis lisztkeverékkel kovászt készítünk, természetesen a kimért mennyiségből. Ha megkelt a kovász összegyúrjuk az összes hozzávalót, annyi langyos tejjel, hogy lágyabb tésztát kapjunk.  A tésztát azért kell lágyabbra hagyni, hogy még nagyobbak legyenek a kakaós csigák, egyébként bármilyen más kelt tésztánál is, mivel ha a lisztkeverékből lágyabb tésztát dagasztunk, sokkal lazább, habosabb lesz a végeredmény is. Jól dagasszuk, dolgozzuk ki a tésztát, mivel ez az egyik titka a kelt tésztáknak, különben “rágott” lesz a tésztánk. Legalább 1 órát pihentetjük letakarva, vagy kelesztőtálban. Elkészítjük a kakaós tölteléket, vagyis a hozzávalókat összekeverjük. A megkelt tésztát kinyújtjuk ujjnyi vastagra, rákenjük a kakaós tölteléket és feltekerjük mint a beiglit. 2-3 ujjnyi vastag szeletekre vágjuk, a tészta szélét aláhajtjuk és kissé lelapítjuk a kakaós csigákat.  Sütőpapírral bélelt tepsibe tesszük, és újabb 20 percet pihentetjük. 180 C fokos sütőben aranybarnára sütjük. 

Bevásárlólista/hozzávalók

a tésztához

-30 dkg Zellei Tündi csökkentett szénhidráttartalmú lisztkeverék kelt tésztákhoz
-1,5 dkg élesztő
-1 egész tojás
-1 lapos evőkanál tejföl/növényi joghurt
-1 csipet himalája só 
-5 dkg eritrit 
-2,5 dkg puha vaj/kókuszolaj
-kb. 1,5-2 dl langyos tej/növényi tej 

a kakaós töltelékhez

-4 evőkanál holland kakaópor 
-7 dkg eritrit
-1-2 evőkanál Éden Prémium Eritvia négyszeres édesítő 
-annyi víz, hogy egy kenhető masszát kapjunk

Oszd meg tapasztalataidat!

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük