Széll Tamás féle pogácsa recept, ami rendkívül finom. Érdemes kipróbálni.
Elkészítés módja
A hozzávalókat kimérjük. A lisztkeveréket és a vajat enyhén elmorzsoljuk, majd hozzáadjuk a túrót a sót, és a tojást. Ha keménynek érezzük a tésztát nyugodtan tegyünk hozzá tejfölt. Ha összeállt a tésztánk, akkor ujjnyi vasatgra kinyújtjuk és meghajtogatjuk. Először háromba hajtjuk, majd folpackba csomagolva 30 percre a hűtőbe tesszük. Összesen háromszor hajtogatjuk. Ha megvagyunk a hajtogatásokkal, akkor a harmadik hajtogatás után egy éjszakára pihenni hagyjuk a hűtőben. Igazából a hajtogatás és az egy éjszakán át való pihentetés ennek a pogácsának a titka. Következő nap kivesszük a tésztát a hűtőből, másfél ujjnyi vastagra kinyújtjuk a tésztánkat, bevágjuk késsel a tetejét sűrűn, majd kereszt irányba is, és közepes nagyságú pogácsa szaggatóval kiszaggatjuk. Sütőpapírral bélelt tepsibe sorakoztatjuk őket és enyhén felvert tojással megkenjük a tetejüket. 180 C fokra előmelegített sütőben 15-20 perc alatt aranybarnára sütjük. Pillekönnyű gyönyörű pogácsákat kapunk, ami még másnap is friss.
Bevásárlólista/hozzávalók
-25 dkg Zellei Tündi csökkentett szénhidráttartalmú lisztkeverék süteményekhez vagy kelt tésztákhoz
-1 tojás
-2 teáskanál himalája só
-25 dkg tehéntúró
-25 dkg vaj
-ízesíthetjük apróra vágott rozmaringgal, kakukkfűvel
-ha szükséges tejföl az összegyúráshoz
tetejére
-1 tojás