Klasszikus főzőtt krémmel készült citrom torta egy kis levendulával megbolondítva.
Elkészítés módja
A piskótához a tojásokat szétválaszjuk, a fehérjét habosra verjük, és hozzáadjuk az eritritet. Szép fényes kemény habbá kell vernünk. Majd jöhetnek hozzá egyenként a tojások sárgái. Végül óvatosan hozzáadjuk a lisztkeveréket is. Ilyenkor már csak spatulával keverjük. Sütőpapírral bélelt tepsibe (akkora tepsibe, amekkora a sütőnk, hogy szép vékony piskótát kapjunk) simítjuk a tésztát és 10-12 perc alatt 180 C fokos sütőben készre sütjük.
A krémhez a tojássárgákat az édesítőkkel, a lisztkeverékkel és egy kis hideg tejjel elkeverjük csomómentesre. A többi tejet feltesszük forrni, amit apránként hozzáadunk a hideg tejjel elkevert masszához. Csomómentesre keverjük, majd visszatesszük a tűzre és alacsony hőfokon folyamatos kevergetés közben besűrítjük. Néhány percig főzzük, hogy jó sűrű legyen, ekkor belekeverjük a citromok levét és héját is, valamint a levendula virágokat. Kihűtjük, a tetjét folpackkal szorosan letakarjuk, hogy ne bőrösödjön meg. Amikor kihűlt hozzáadjuk a puha vajat és habosra keverjük a krémet. A piskótából 4 db 18 cm-es kört szúrúnk ki, majd megkenjük a krémmel, minden torta karikát, végül a torta külsejét is bevonjuk a maradék krémmel. Levendulavirággal, habcsókokkal és ehető virágokkal díszítjük. 1-2 órára a hűtőbe tesszük, majd szeleteljük és tálalhatjuk.
Bevásárlólista/hozzávalók
a piskótához
-5 tojás
-5 evőkanál eritrit
-5 evőkanál Zellei Tündi csökkentett szénhidráttartalmú lisztkeverék süteményekhez
a citrom krémhez
-5 dl tej/növényi tej
-2 tojás sárgája
-4 evőkanál Zellei Tündi csökkentett szénhidráttartalmú lisztkeverék süteményekhez
-1,5 citrom leve és héja
-1 teáskanál szárított levendulavirág
-10 dkg eritrit
-1 evőkanál Éden Prémium Eritvia négyszeres édesítő
-20 dkg puha vaj/bio margarin