Gyermekkorom kedvence, ami elkészült cukormentesen és szénhidrátcsökkentetten.
Elkészítés módja
A kiflihez a hozzávalókat összegyúrjuk, hogy egy lágyabb tésztát kapjunk. 1 óráig kelesztjük, majd 4 egyenlő részre osztjuk. Kerek formára kinyújtjuk, aztán feltekerjük és meghajlítjuk kifli formára. 15-20 percet kelesztjük, majd 190 C fokos sütőben kb. 20-30 perc alatt készre sütjük.
Ha kihűlt felkarikázzuk és a sütőben egy pár percere betesszük, hogy megszikkadjon. Amennyiben kész Harmónia kalácsból készítjük, akkor a kifli sütési idejét megspórolhatjuk. A tejet felmelegítjük, édesítjük, majd hozzáadjuk a tojássárgákat a vajat és a sót is. A tojásos tejes keveréket a kiflikre illetve a felkockázott kalácsra öntjük és egy 25×25 cm-es szögletes formába nyomkodjuk és meglocsoljuk a rummal. Az alma réteghez az almákat megpucoljuk és vékonyra felszeleteljük. Összekeverjük az eritritollal a fahéjjal és megpároljuk. Rátesszük a kifli rétegre és megkenjük a baracklekvárral. 180 C fokra előmelegített sütőben 20-25 perc alatt megsütjük. Közben a tojások fehérjét keményre felverjük, a végén hozzáadjuk az eritritolt és fényesre keverjük.
A felfújt tetejére simítjuk, kicsit csúcsos formákat képezve, majd visszatesszük 10 percre a sütőbe. Ha megsült picit hagyjuk hűlni majd szeleteljük.
Bevásárlólista/hozzávalók
-1 db Harmónia szénhidrátcsökkentett, cukormentes kalács Zellei Tündi lisztkeverékből
vagy 4 db saját készítésű szénhidrátcsökkentett kifli
a kiflihez
-25 dkg Zellei Tündi csökkentett szénhidráttartalmú lisztkeverék kelt tésztákhoz
-fél csomag szárított élesztő
-1 tojás
-2,5 dkg olvasztott vaj
-2,5-3 dl langyos tej
-1 teáskanál fruktóz
-1 teáskanál só
a felfújthoz
-4 tojássárgája
-6 dl tej
-2 evőkanál vaj
-csipet só
-1 evőkanál rum
-vaníliaőrlemény
-4 evőkanál eritritol, ízlés szerint lehet több is
-4 db alma
-őrőlt fahéj
-2 evőkanál eritritol
a felfújt tetejére házi készítésű cukormentes baracklekvár ha nincs, akkor készen kapható diétás baracklekvár
a tojásfehérje habhoz:
-4 tojásfehérje
-12 dkg eritritol