Elkészítés módja
A hozzávalókat kimérjük. A tejet meglangyosítjuk és felfuttatjuk benne az élesztőt egy kis lisztkeverékkel (természetesen a kimért mennyiségből). Közben a többi lisztkeveréket és a vajat elmorzsoljuk, hozzáadjuk a felfutatott élesztőt, majd a sót, és a tejfölben elkevert tojásokat. A medvehagymát apróra vágjuk és azt is a tésztához dagasztjuk. Ha keménynek érezzük a tésztát nyugodtan tegyünk hozzá még tejfölt vagy tejet, mert inkább lágyabb tésztát kell kapjunk. Jól kidolgozzuk a tésztát, és kelesztőtálba tesszük kb. egy órára. Amikor megkelt, másfél ujjnyi vastagra kinyújtjuk a tésztát, aztán hosszanti irányba, majd keresztbe is bevágjuk a tésztát és közepes nagyságú pogácsa szaggatóval kiszaggatjuk. Sütőpapírral bélelt tepsibe sorakoztatjuk őket és a tojással megkenjük. 20 percet pihentetjük és 190 C fokra előmelegített sütőben 15-25 perc alatt aranybarnára sütjük. Még langyosan a legfinomabb!
Bevásárlólista/hozzávalók
-40 dkg Zellei Tündi gluténmentes ropogós héjú kenyér és péksütemény lisztkeverék (itt vásárolható meg)
-1,5 dkg élesztő
-1-1,5 dl laktózmentes tejföl/kókusz joghurt
-2 tojás
-3 teáskanál hímalája só
-25 dkg laktózmentes vaj vagy 20 dkg kókuszolaj
-ízlés szerinti mennyiségű medvehagyma
tetejére
-1 tojás