Medvehagyma szezonban mindig igyekszem valami finomságot készíteni belőle. Most ezek a szépséges medvehagymás-sajtos kiflik készültek.
Elkészítés módja Az élesztőt felfuttatjuk a langyos tejben a fruktózzal és egy kis lisztkeverékkel a kimért mennyiségből. Ha felfutott az élesztőnk, akkor a lisztkeverékhez hozzáadjuk, majd az enyhén olvasztott vajat a tojást a sót is hozzáadjuk, majd annyi írót, hogy lágyabb kelt tésztát kapjunk. Jól kidolgozzuk, hogy szép sima tésztát kapjunk. Kelesztő tálban 1 óra alatt kétszeresére kelesztjük, majd az így kapott tésztát nyolc részre osztjuk. Kis gombócokat formázunk belőlük, majd kör alakúra nyújtjuk őket kb. 2-3 mm vastagságúra. 4-4 kör alakra kinyújtott tésztát fogunk egymásra tenni úgy, hogy közben reszelt sajtot és apróra vágott medvehagymát szórunk a rétegek közé. Egy kis olvasztott vajjal is megkenhetjük a rétegeket. Majd így két rétegezett kört kapunk. A nyújtófával enyhén még nyújtunk rajtuk, majd négy cikkre vágjuk mindkét rétegezett kört és feltekerjük őket, mint a kiflit. A szélesebb felüktől kezdve tekerjük. Ilyenkor egy kicsit nyújthatunk, igazíthatunk még a kezünkkel a tésztán, és úgy tekerjük fel. Sütőpapírral bélet tepsibe tesszük a nyolc darab sajttal, medvehagymával rétegezett csodás kiflinket és a tetejüket reszelt sajttal meghintjük. 15-20 percet pihentetjük, és 190 C fokra előmelegített sütőben készre sütjük 25-30 perc alatt. Bevásárlólista/hozzávalók -35 dkg Zellei Tündi csökkentett szénhidráttartalmú lisztkeverék kelt tésztákhoz -2 dkg élesztő -1 csipet fruktóz az élesztőgombák beindításához, ha valakinek nem fér bele a diétájába elhagyható -1,5-2 teáskanál himalája só -1 dl tej -1 tojás -5 dkg vaj -író -1 csokor medvehagyma -10 dkg sajt -2 dkg olvasztott vaj |