Különböző sajtokkal készült ropogós pizza készült. 100g kész pizza tésztában 27g CH van.
Elkészítés módja
A lisztet dagasztógépbe tesszük az élesztővel elmorzsoljuk, sóval és a fruktózzal összekeverjük, majd a langyos vizet is hozzáadjuk, apránként. Ha kevés lenne a víz, adhatunk még hozzá egy kicsit. Jól kidolgozzuk, aztán az olívaolajat is hozzácsorgatjuk, és tovább dagasztjuk. Minimum fél órát kelesztjük, de ideálisabb az 1 óra pihentetés. Közben elkészítjük a paradicsomszószt. A pasattát feltesszük forrni, pici vizet öntünk hozzá, majd mehet bele a többi hozzávaló is. Összeforraljuk és kész.
A megkelt tésztát 5 db 19 dkg-os gombócokra osztjuk, majd formázzuk, kinyújtjuk, közben folyamatosan lisztezzük, hogy könnyebb legyen elérni a szép vékony kerek formát. 4-5 db pizza lesz belőle. Megkenjük a paradicsomszósszal és 220 C fokos sütőben pár perc alatt elősütjük a tésztát kb. 7-8 perc. (ha van pizza kövünk azon süssük a sütő legalsó részén, amit már legalább fél órán keresztül felfűtöttünk és a pizzakő ennyi idő alatt átmelegedett.) Majd jöhetnek rá a különböző sajtok ízlés szerint és pár darab bazsalikomlevelet is rácsípkedünk. Visszatesszük a sütőbe és addig sütjü, míg a sajtok egy picit megpirulnak rajta kb. 3-4 perc. Ne süssük túl.
Ebből a mennyiségből 5 db normál nagyságú vékony tésztájú pizza lesz. 1 db egész pizza tészta szénhidráttartalma 51,5 g. 100g elkészült tésztában 27,1 g CH van. Nekem általában maximum 2-3 szelet elég szokott lenni.
Hozzávalók/bevásárlólista
a tésztához
-50 dkg Zellei Tündi csökkentett szénhidráttartalmú lisztkeverék kelttésztákhoz
-4 dl langyos víz
-2 teáskanál Himalája só
-3 dkg friss élesztő
-1 csipet fruktóz az élesztőgombák beindításához, ha nem fér bele a diétánkba, akkor elhagyható
-1 evőkanál olívaolaj
a paradicsomszószhoz
-3 dl passatta
-1 dl víz
-só, bors
-2 evőkanál olívaolaj
-1 csokor friss bazsalikom
a feltéthez
-buffalo mozzarella
-kékpenészes sajt
-camembert
-parmezán
-friss bazsalikomlevél