A legjobban sikerült Nürnbergi sütemény, amit valaha készítettem, aki szereti az eredetit, mindenképp próbálja ki, mert ez egészségesebb és állítom, hogy finomabb is.
Elkészítés módja
A mandulát enyhén megpirítjuk, majd aprítógépbe tesszük az arany mazsolával és a kandírozott citromhéjjal, narancshéjjal. Enyhén felaprítjuk, annyira hogy a mandula még ne legyen túl apró, mivel annál finomabb a sütemény. A vajat az eritrittel és a mézhelyttesítővel felhabosítjuk, majd hozzáadjuk egyenként a tojásokat végül a többi hozzávalót is. Ha túl ragacsos lenne a tészta, akkor tegyünk hozzá még egy kis lisztkeveréket. Tetszőleges nagyságú golyokat formálunk a tésztából, majd enyhén lelapítjuk a tenyerünkkel, úgy hogy szép kör alakot kapjunk. Sütőpapírral bélelt tepsibe tesszük és 180 C fokos sütőben 10-12 perc alatt készre sütjük. Nem szabad kiszárítani, mert akkor nagyon kemény lesz. Felolvasztott étcsokoládéba mártjuk őket, hagyjuk megszáradni, majd dobozokba tesszük, hogy sokáig elálljon. Karácsonyi ajándéknak is kiváló.
Bevásárlólista/hozzávalók
-25 dkg Zellei Tündi csökkentett szénhidráttartalmú lisztkeverék süteményekhez
-5 dkg vaj/bio margarin
-1 bio citrom reszelt héja
-5 dkg apró aranymazsola
-5 dkg kandírozott citromhéj vagy narancshéj
-7,5 dkg pirított mandula
-2 tojás
-1/2 cs sütőpor
-7,5 dkg eritrit
-2 evőkanál mézhelyettesítő esetleg méz
-csipet só
-3 teáskanál mézes sütemény fűszerkeverék
-1 evőkanál rum
a tetejére
-10 dkg 80 %-os étcsokoládé