Kovászos kenyér készült a szénhidrátcsökkentett kel tésztás lisztkeverékből Szent István napjára az új kenyér ünepére.
Elkészítés módja
A kovászhoz a hozzávalókat összekeverjük, letakarjuk konyharuhával és egy éjszakán át meleg helyen pihentetjük. Másnap már használhatjuk is. A szénhidrátcsökkentett liszthez hozzáadjuk a szétmorzsolt élesztőt a kovászt, és a többi hozzávalót. Összegyúrjuk, jól kidolgozzuk, ha túl kemyénynek találjuk a tésztát, akkor még adagoljunk hozzá egy kis langyos vizet, majd konyharuhával letakarva vagy kelesztőtálban másfél órát pihentetjük. A kovász segítségével még ízletesebb és hosszabban eltartható kenyeret kapunk. Egy nagyobb kenyeret formázunk belőle, majd a felületét meglisztezzük. 30 percet pihentetjük, majd éles késsel vagy pengével a kenyér tetejét bevágjuk búzakalász formában és 200 C fokra előmelegített sütőben készre sütjük.
A kovászhoz használat után hozzáadunk 10 dkg lisztkeveréket és 2 dl vizet, majd a hűtőbe tesszük, egy jól zárható dobozba. Így bármikor tudunk a kovásszal kenyeret sütni. A kovászt amikor kivesszük a hűtőből, nem tudjuk azonnal felhasználni, meg kell várni míg szobahőmérsékletű lesz.
Bevásárlólista/hozzávalók
-60 dkg Zellei Tündi csökkentett szénhidráttartalmú lisztkeverék kelt tésztákhoz
-3 teáskanál só
-30 dkg kovász
-2 dkg élesztő
-3-4 dl langyos víz
-a kovászhoz
-15 dkg Zellei Tündi csökkentett szénhidráttartalmú lisztkeverék kelt tésztákhoz
-1 dkg élesztő
-1 kévéskanál méz
-1,5-2 dl langyos víz