Imádom ezt a francia rusztikus pitét, bármilyen gyümölccsel. Most szilvás galette készült.
Elkészítés módja
Az omlós tésztához a lisztkeveréket a sóval, édesítővel és a hideg vajjal elmorzsoljuk. Azért nem eritritet használok most, mert az omlós tésztákat megkeményíti sütés után, ezért most négyszeres édesítőt használok, amivel ugyanolyan finom omlós lesz a tészta, mintha cukorral kézítettük volna. Hozzáadjuk a tojást és a tejfölt és tésztává gyúrjuk. Ha szükséges, akkor tegyünk hozzá hideg vízet. Folpackba csomagoljuk és 1 órára a hűtőbe tesszük pihenni.
Közben a szilvát megmossuk, és félbe vágjuk. Azért hogy kicsit szaftosabb legyen a szilva, felfőzzük egy kis édesítővel, őrőlt fahéjjal és pektinnel. Éppen egy pillanatra forraljuk csak fel és már húzhatjuk is le a tűzről. A tésztát kivesszük a hűtőből és lisztezett deszkán kinyújtjuk 3 mm vastagságú kör alakra. Sütőpapírral bélelt tepsire tesszük a tésztát, majd rátesszük a szilva tölteléket úgy hogy a szélén hagyjunk kb. 5 cm tésztát, majd ráhajtjuk a maradék tésztát. (a töltelék lehet friss szilva és cukormentes szilva lekvár kombinációja is, akkor a tésztára kenjük a szilva lekvárt és úgy jöhetnek rá a szilva szeletek) A tészta szélét megkenjük tojással és szeletelt mandulával meghintjük. 180 C fokos sütőben 25-30 perc alatt készre sütjük. Ha kihűlt szeleteljük.
Bevásárlólista/hozzávalók
a tésztához
-16 dkg Zellei Tündi csökkentett szénhidráttartalmú lisztkeverék süteményekhez
-11 dkg hideg vaj/bio margarin
-1 tojás
-1 evőkanál tejföl
-1 evőkanál hideg víz, ha szükséges
-csipet só
-fél citrom reszelt héja
-1 evőkanál Éden prémium Eritvia négyszeres édesítő
a feltéthez
-40 dkg szilva
-1-2 teáskanál őrőlt fahéj
-2,5 dkg Éden Prémium Eritvia négyszeres édesítő
-1 teáskanál pektin
a szélére
-1 tojás
-szeletelt mandula