Szilvás galette Zelleitündi módra

Imádom ezt a francia rusztikus pitét, bármilyen gyümölccsel. Most szilvás galette készült.

Elkészítés módja

Az omlós tésztához a lisztkeveréket a sóval, édesítővel és a hideg vajjal elmorzsoljuk. Azért nem eritritet használok most, mert az omlós tésztákat megkeményíti sütés után, ezért most négyszeres édesítőt használok, amivel ugyanolyan finom omlós lesz a tészta, mintha cukorral kézítettük volna. Hozzáadjuk a tojást és a tejfölt és tésztává gyúrjuk. Ha szükséges, akkor tegyünk hozzá hideg vízet. Folpackba csomagoljuk és 1 órára a hűtőbe tesszük pihenni.

Közben a szilvát megmossuk, és félbe vágjuk. Azért hogy kicsit szaftosabb legyen a szilva, felfőzzük egy kis édesítővel, őrőlt fahéjjal és pektinnel. Éppen egy pillanatra forraljuk csak fel és már húzhatjuk is le a tűzről. A tésztát kivesszük a hűtőből és lisztezett deszkán kinyújtjuk 3 mm vastagságú kör alakra. Sütőpapírral bélelt tepsire tesszük a tésztát, majd rátesszük a szilva tölteléket úgy hogy a szélén hagyjunk kb. 5 cm tésztát, majd ráhajtjuk a maradék tésztát. (a töltelék lehet friss szilva és cukormentes szilva lekvár kombinációja is, akkor a tésztára kenjük a szilva lekvárt és úgy jöhetnek rá a szilva szeletek) A tészta szélét megkenjük tojással és szeletelt mandulával meghintjük. 180 C fokos sütőben 25-30 perc alatt készre sütjük. Ha kihűlt szeleteljük.

Bevásárlólista/hozzávalók

a tésztához

-16 dkg Zellei Tündi csökkentett szénhidráttartalmú lisztkeverék süteményekhez 

-11 dkg  hideg vaj/bio margarin

-1 tojás

-1 evőkanál tejföl

-1 evőkanál hideg víz, ha szükséges

-csipet só

-fél citrom reszelt héja

-1 evőkanál Éden prémium Eritvia négyszeres édesítő 

a feltéthez

-40 dkg szilva

-1-2 teáskanál őrőlt fahéj

-2,5 dkg Éden Prémium Eritvia négyszeres édesítő

-1 teáskanál pektin

 a szélére

-1 tojás

-szeletelt mandula

Oszd meg tapasztalataidat!

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.