A teljes kiőrlésű lisztkeverékből készült túrós pogácsák, fekete köménymaggal.
Elkészítés módja A hozzávalókat kimérjük. A tejet meglangyosítom és felfuttatom benne az élesztőt és a két evőkanál lisztkeverékkel (természetesen a kimért mennyiségből), vagyis kovászt készítek. Közben a többi lisztkeveréket és a vajat elmorzsolom, hozzáadom a túrót a kovászt, majd a sót, és a tejfölben elkevert tojássárgákat. Ha még keménynek érezzük a tésztát nyugodtan tegyünk hozzá még tejfölt, mert inkább lágyabb tésztát kapjunk, mivel a lisztkeverék több folyadékot vesz el. Jól kidolgozzuk a tésztát. Kelesztőtálba tesszük 1 órára. Amikor megkelt a tészta kb. másfél ujjnyi vastagra kinyújtjuk megkenjük a tojással a tetejét, kiszaggatjuk, sütőpapírral bélalt tepsire tesszük és megszórjuk a feketeköménymaggal. Még 10 percet kelesztjük, és 190 C-fokra előmelegített sütőben szép aranybarnára sütjük 15-20 perc alatt.Még langyosan a legfinomabb! Bevásárlólista/hozzávalók -60 dkg Zellei Tündi Csökkentett szénhidráttartalmú teljes kiőrlésű lisztkeverék -3 dkg élesztő -1,5-2 dl tej -1,5 dl tejföl -2 tojássárgája -4 teáskanál só -25 dkg tehéntúró -25 dkg vaj -a tetejére feketeköménymag -a tetejére 1 tojás a kenéshez |