Teljes kiőrlésű túrós pogácsák Zelleitündi módra

   

A teljes kiőrlésű lisztkeverékből készült túrós pogácsák, fekete köménymaggal.

Elkészítés módja

A hozzávalókat kimérjük. A tejet meglangyosítom és felfuttatom benne az élesztőt és a két evőkanál lisztkeverékkel (természetesen a kimért mennyiségből), vagyis kovászt készítek. Közben a többi lisztkeveréket és a vajat elmorzsolom, hozzáadom a túrót a kovászt, majd a sót, és a tejfölben elkevert tojássárgákat. Ha  még keménynek érezzük a tésztát nyugodtan tegyünk hozzá még tejfölt, mert inkább lágyabb tésztát kapjunk, mivel a lisztkeverék több folyadékot vesz el. Jól kidolgozzuk a tésztát. Kelesztőtálba tesszük 1 órára. Amikor megkelt a tészta kb. másfél ujjnyi vastagra kinyújtjuk megkenjük a tojással a tetejét, kiszaggatjuk, sütőpapírral bélalt tepsire tesszük és megszórjuk a feketeköménymaggal. Még 10 percet kelesztjük, és 190 C-fokra előmelegített sütőben szép aranybarnára sütjük 15-20 perc alatt.Még langyosan a legfinomabb! 

Bevásárlólista/hozzávalók

 -60 dkg Zellei Tündi Csökkentett szénhidráttartalmú teljes kiőrlésű lisztkeverék 
-3 dkg élesztő
-1,5-2 dl tej
-1,5 dl tejföl
-2 tojássárgája
-4 teáskanál só
-25 dkg tehéntúró
-25 dkg vaj
-a tetejére feketeköménymag
-a tetejére 1 tojás a kenéshez

Oszd meg tapasztalataidat!

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük