Teljes kiőrlésű zsemlék Zelleitündi módra

Finom zsemlék készültek a teljes kiőrlésű szénhidrátcsökkentett lisztkeverékből lenmaggal és szezámmaggal vegyesen.

Elkészítés módja

A hozzávalókat kimérjük, majd a lisztkeveréket az élesztővel elmorzsoljuk, és hozzáadjuk a sót. Bármilyen magokkal elkészíthető tetszőlegesen ez a zsemle pl. lenmaggal is vagy magkeverékkel, vagy éppen amit otthon találunk. A langyos vízzel jól kidolgozzuk a tésztát. Min. 1 órát pihentetjük kelesztőtálban, vagy letakarva. Ha megkelt a tésztánk, akkor egy kis lisztkeveréket szórunk a munkafelületre, majd ráborítjuk a megkelt tésztát, óvatosan átgyúrjuk ésöt vagy het egyenlő részre osztjuk majd gömbölyűre formázzuk őket, kissé lelapítjuk, mivel még sokat fog kelni. Kicsit megkenjük a tetejüket vízzel és a magkeverékbe mártjuk, sütőpapírral bélelt tepsibe helyezzük és 15 percet pihenetjük, éles késsel kereszt alakban bevágjuk a zsemléket még 5 percet pihentetjük és 190 C fokra előmelegített sütőben 15-20 perc alatt készre sütjük. Előre megsütjetjük az egész heti zsemle adagunkat, amiket a mélyhűtőbe betehetünk jól záródó zacskókba, aztán amikor szükséges kivesszük a mélyhűtőből, majd 1-2 óra alatt kienged és olyan finom lesz, mintha akkor sült volna ki. 

Bevásárlólista/hozzávalók

-30 dkg Zellei Tündi csökkentett szénhidráttartalmú teljeskiőrlésű lisztkeverék 
-2 dkg friss élesztő
-1 teáskanál himalája só 
-2,5 dkg lenmag
-2,5 dkg szezámmag
-2-2,5 dl langyos víz 

a tetejére szezámmag és lenmag keveréke vegyesen

Oszd meg tapasztalataidat!

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.