Finom zsemlék készültek a teljes kiőrlésű szénhidrátcsökkentett lisztkeverékből lenmaggal és szezámmaggal vegyesen.
Elkészítés módja A hozzávalókat kimérjük, majd a lisztkeveréket az élesztővel elmorzsoljuk, és hozzáadjuk a sót. Bármilyen magokkal elkészíthető tetszőlegesen ez a zsemle pl. lenmaggal is vagy magkeverékkel, vagy éppen amit otthon találunk. A langyos vízzel jól kidolgozzuk a tésztát. Min. 1 órát pihentetjük kelesztőtálban, vagy letakarva. Ha megkelt a tésztánk, akkor egy kis lisztkeveréket szórunk a munkafelületre, majd ráborítjuk a megkelt tésztát, óvatosan átgyúrjuk ésöt vagy het egyenlő részre osztjuk majd gömbölyűre formázzuk őket, kissé lelapítjuk, mivel még sokat fog kelni. Kicsit megkenjük a tetejüket vízzel és a magkeverékbe mártjuk, sütőpapírral bélelt tepsibe helyezzük és 15 percet pihenetjük, éles késsel kereszt alakban bevágjuk a zsemléket még 5 percet pihentetjük és 190 C fokra előmelegített sütőben 15-20 perc alatt készre sütjük. Előre megsütjetjük az egész heti zsemle adagunkat, amiket a mélyhűtőbe betehetünk jól záródó zacskókba, aztán amikor szükséges kivesszük a mélyhűtőből, majd 1-2 óra alatt kienged és olyan finom lesz, mintha akkor sült volna ki. Bevásárlólista/hozzávalók -30 dkg Zellei Tündi csökkentett szénhidráttartalmú teljeskiőrlésű lisztkeverék -2 dkg friss élesztő -1 teáskanál himalája só -2,5 dkg lenmag -2,5 dkg szezámmag -2-2,5 dl langyos víz a tetejére szezámmag és lenmag keveréke vegyesen |