Kelt tésztából készült túrós táskák cukor nélkül, szénhidrátcsökkentetten.
Elkészítés módja
Kimérjük a hozzávalókat, (nagyon fontos, hogy minden alapanyagnak szobahőmérsékletűnek kell lennie) majd az élesztővel, fruktózzal, tejjel és egy kis lisztkeverékkel kovászt készítünk, természetesen a kimért mennyiségből. Ha megkelt a kovász összegyúrjuk az összes hozzávalót, annyi langyos tejjel, hogy lágyabb tésztát kapjunk. A tésztát azért kell lágyabbra hagyni, hogy még nagyobbak legyenek a túrós táskák, egyébként bármilyen más kelt tésztánál is, mivel ha a lisztkeverékből lágyabb tésztát dagasztunk, sokkal lazább, habosabb lesz a végeredmény is. Legalább 1 órát pihentetjük letakarva, vagy kelesztőtálban. Elkészítjük a túró tölteléket, vagyis a hozzávalókat összekeverjük és annyi morzsát teszünk hozzá, hogy a túró a sütés közbe ne áztassa el a tésztát. A megkelt tésztát kinyújtjuk ujjnyi vastagra, felvágjuk nagyobb kockákra és megtöltjük a túrótöltelékkel, majd a négy sarkát összeillesztjük, összenyomjuk. Sütőpapírral bélelt tepsibe tesszük, lekenjünk felvert tojással és újabb 15 percet pihentetjük. 180 C fokos sütőben aranybarnára sütjük.
Bevásárlólista/hozzávalók
a tésztához
-30 dkg Zellei Tündi csökkentett szénhidráttartalmú lisztkeverék kelt tésztákhoz
-1,5 dkg élesztő
-1 egész tojás
-1 lapos evőkanál tejföl
-1 csipet só
-1 csipet fruktóz az élesztőgombák beindításához, ha a diétánkba nem illeszthető be, akkor elhagyható
-5 dkg eritrit
-2,5 dkg puha vaj
-kb. 1,5-2 dl langyos tej
a túró töltelékhez
-25 dkg házi túró
-1 tojássárga
-7 dkg eritrit porrá őrőlve
-2 evőkanál Éden Prémium Eritvia négyszeres édesítő
-reszelt citromhéj
-esetleg mazsola 5 dkg
-vaníliaőrlemény