Vaniliás-mazsolás kalács Zelleitündi módra

Nagyikám mennyei kalácsa, amit elkészítettem a lisztkeverékemből.

Elkészítés módja

Kimérjük a hozzávalókat, (nagyon fontos, hogy minden alapanyagnak szobahőmérsékletűnek kell lennie) majd az élesztővel, fruktózzal, tejjel és egy kis lisztkeverékkel kovászt készítünk, természetesen a kimért mennyiségből. Ha megkelt a kovász összegyúrjuk az összes hozzávalót, annyi langyos tejjel, hogy lágyabb tésztát kapjunk. Jól ki kel dolgozni a tésztát, addig gyúrjuk, míg szép síma tésztát nem kapunk. Ezután legalább 40-60 percet pihentetjük letakarva, vagy kelesztőtálban, majd három részre osztjuk, megsodorjuk hosszúkásra és megfonjuk. Téglalap alakú kenyérsütő formába tesszük és újabb 20 percet pihentetjük. Megkenjük a tetejét egy felvert tojással. 180 C fokos sütőben aranybarnára sütjük kb. 20-25 perc alatt. 

Bevásárlólista/hozzávalók

-60 dkg Zellei Tündi csökkentett szénhidráttartalmú lisztkeverék kelt tésztákhoz
-3 dkg élesztő
-1  egész tojás
-1 tojás sárgája
-1 púpos evőkanál tejföl
-1 csipet só
-1 teáskanál fruktóz
-10 dkg nyírfacukor/eritrit
-5 dkg puha vaj
-1 vanília rúd kikapart belseje
-10 dkg mazsola
-kb. 3,5-4 dl langyos tej a tetejére 
-1 db tojás

Oszd meg tapasztalataidat!

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.