Nagyikám mennyei kalácsa, amit elkészítettem a lisztkeverékemből.
Elkészítés módja Kimérjük a hozzávalókat, (nagyon fontos, hogy minden alapanyagnak szobahőmérsékletűnek kell lennie) majd az élesztővel, fruktózzal, tejjel és egy kis lisztkeverékkel kovászt készítünk, természetesen a kimért mennyiségből. Ha megkelt a kovász összegyúrjuk az összes hozzávalót, annyi langyos tejjel, hogy lágyabb tésztát kapjunk. Jól ki kel dolgozni a tésztát, addig gyúrjuk, míg szép síma tésztát nem kapunk. Ezután legalább 40-60 percet pihentetjük letakarva, vagy kelesztőtálban, majd három részre osztjuk, megsodorjuk hosszúkásra és megfonjuk. Téglalap alakú kenyérsütő formába tesszük és újabb 20 percet pihentetjük. Megkenjük a tetejét egy felvert tojással. 180 C fokos sütőben aranybarnára sütjük kb. 20-25 perc alatt. Bevásárlólista/hozzávalók -60 dkg Zellei Tündi csökkentett szénhidráttartalmú lisztkeverék kelt tésztákhoz -3 dkg élesztő -1 egész tojás -1 tojás sárgája -1 púpos evőkanál tejföl -1 csipet só -1 teáskanál fruktóz -10 dkg nyírfacukor/eritrit -5 dkg puha vaj -1 vanília rúd kikapart belseje -10 dkg mazsola -kb. 3,5-4 dl langyos tej a tetejére -1 db tojás |