A Tündi Free gluténmentes kenyér és péksütemény lisztkeverékből készítettem kalácsokat a Húsvétra.

Elkészítés módja

Kimérjük a hozzávalókat, (nagyon fontos, hogy minden alapanyagnak szobahőmérsékletűnek kell lennie) majd a lisztet elkeverjük a szárított élesztővel, a szódabikarbónával és a sóval. Ezután jöhetnek a nedves hozzávalók, a növényi tej a kókusz joghurt és az olvasztott kókuszolaj. Végül a fél citrom héját belereszeljük és a levét is hozzátesszük. Elkeverjük, majd átgyúrjuk a tésztát, ami gyúrás közben kicsit magába szívja a nedvességet. Pár percig gyúrjuk, addig míg szép sima lágy kelt tésztát nem kapunk. Letakarva langyos helyen 30-60 percet pihentetjük. Ha szépen megkelt, akkor két részre osztjuk a tésztát, majd lisztezett deszkán három egyforma rudat sodrunk és megfonjuk. A másik tésztát is háromfelé osztjuk, kisodorjuk és megfonjuk. Sütőpapírral bélelt tepsibe helyezzük a fonott kalácsokat, és megkenjük a tetejét egy kis vízzel felhigított szilvalekvárral vagy almapürével, ami szép színt ad majd nekik. Ezután megszórjuk tetszőlegesen, mákkal, szeletelt mandulával vagy szezámmaggal. További 15-20 percet pihentetjük. 180 C fokon 40-45 perc alatt készre sütjük. Ha kihűlt szeleteljük.

Bevásárlólista/hozzávalók

-25 dkg Tündi Free gluténmentes kenyér és péksütemény lisztkeverék (itt vásárolható meg)

-1 csomag gluténmentes szárított élesztő vagy 2,5 dkg friss gluténmentes élesztő

-1 kávéskanál szódabikarbóna

-fél citrom leve

-fél citrom reszelt héja

-1 nagy csipet só

-2,5 dkg eritrit 

-1 evőkanál Eritrit+stevia négyszeres édesítő 

-3 dkg kókuszolaj/kókuszvaj olvasztva

-180g növényi tej

-kókusz joghurt/kókusztejszín

-1 teáskanál vanília kivonat vagy őrlemény

a tetejére 

-szilvalekvár vízzel felhigítva vagy almapüré, amivel megkenjük a tetejét, hogy szép színe legyen

-ízlés szerint mák, szezámmag, szeletelt mandula

Oszd meg tapasztalataidat!

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.