Melyik terméket keresed?
Elsőként a “legkarácsonyosabb” receptet szeretném bemutatni Nektek, ami természetesen nem más, mint a nagymama bejglije! 🙂 Szeretettel küldöm és jó étvágyat kívánok hozzá!
A recept alapján 1 nagy rúd diós, és egy nagy rúd mákos beigli készül. Készíthetjük négy darab kisebb beiglinek is. A tésztához a hozzávalókat kimérjük, majd felfuttatjuk az élesztőt langyos tejjel és annyi lisztkeverékkel, (természetesen a kimért mennyiségből) hogy méz sűrűségű legyen. Míg felfut az élesztő a lisztkeveréket a vajjal a csipet sóval az édesítőkkel és citromhéjjal összemorzsoljuk, majd jöhet a többi hozzávaló és a felfuttatott élesztő is. Közepes keménységű, könnyen kezelhető tésztát kell, hogy kapjunk. (Ne legyen túl kemény a tészta, mert a lisztkeverékben lévő útifűmaghéjliszt még szívja magába a nedvességet és a kelesztés után akkor a nyújtás közben szakadhat a tészta.) Ha szükséges tehetünk hozzá még egy kis tejet. Egy órát pihentetjük letakarva hideg helyen. Míg pihen a tészta, elkészítjük a töltelékeket. A hozzávalókat a diós töltelékhez összekeverjük és kész. A mákos töltelék hozzávalóit is összekeverjük és kész. A tésztát pihentetés után kettéosztjuk, lisztezett deszkán kinyújtjuk kb. fél centiméter vastagra, majd rákenjük a tölteléket az egyikre a mákos, a másikra a diós tölteléket. A megkent tészta két szélét kicsit behajtjuk, majd feltekerjük. Ha kész vagyunk mindkettővel, akkor sütőpapírral béllet tepsire helyezzük és a tojássárgákkal megkenjük a beigliket és fél órára hideg helyen pihentetjük. Mielőtt betennénk a sütőbe, megszúrkáljuk a tetejét egy hurkapálvával vagy hústűvel egészen az aljáig, hogy ne repedjen szét. Majd 180 C fokos sütőben kb. 25-30 perc alatt készre sütjük.
Bevásárlólista/hozzávalók
-40 dkg Zellei Tündi gluténmentes ropogós héjú kenyér és péksütemény lisztkeverék
-10 dkg Zellei Tündi csökkentett szénhidráttartalmú gluténmentes lisztkeverék 500g
-1 db tojás, 1 tojás sárgája
-2-3 dl langyos tej/növényi tej
-1 evőkanál tejföl
-25 dkg vaj/bio margarin
-5 dkg eritrit
-2 dkg négyszeres édesítő
-2 dkg élesztő
-nagy csipet só
-fél citrom reszelt héja
tetejére a kenéshez :
-2 tojássárga
diós töltelék hozzávalói:
-18 dkg darált dió
-5 dkg porrá őrőlt eritrit
-2 dkg négyszeres édesítő porrá őrőlve
-fél dl tej
-rum
-5 dkg mazsola
-fél citrom reszelt héja
mákos töltelék hozzávalói:
-18 dkg darált mák
-5 dkg porrá őrőlt eritrit
-2 dkg négyszeres édesítő porrá őrőlve
-fél dl tej
-5 dkg mazsola
-fél citrom reszelt héja
Nézzünk valami izgalmasabbat, például egy jó kis panettonét, a karácsonyi ünnepek egyik legfinomabb Olasz kalácsát! 🙂 Szeretettel küldöm és jó étvágyat kívánok hozzá!
Elkészítés módja
A langyos tejben felfuttatjuk az élesztőt. A hozzávalókat kimérjük és egy keverő tálba tesszük a vaj és a gyümölcsök kivételével.
Lágy tésztát gyúrúnk, ha esetleg szükséges, akkor tegyünk hozzá még langyos tejet, majd hozzáadjuk az olvasztott vajat, végül a szárított gyümölcsöket és a darabolt étcsokoládét. Duplájára kelesztjük kb. egy óra alatt, majd panettone papírformákba tesszük, de nem szabad átgyúrni a megkelt tésztát, csak nagyon finoman lágyan kettéosztani és beletenni a papír formákba. (2 közepes forma lett belőle) Ismét a duplájára kelesztjük, ez legalább 30-60 perc. Ha nincs ilyen papírformánk, akkor szilikonos vagy sima muffin formában is megsüthetjük. Vagy 18 cm-es kapcsos tortaformákat karton papírral meghosszabbítjuk és úgy sütjük ki őket. A formákban szépen megkelnek. Ezt az időt nem szabad lerövidíteni, mert a kelesztésen múlik szinte minden. 180 C fokra előmelegített sütőben készre sütjük 60-65 perc alatt. Attól függ mekkora formában sütjük. A lényeg, hogy tűpróbáig süssük.
Bevásárlólista/hozzávalók
-25 dkg Zellei Tündi csökkentett szénhidráttartalmú gluténmentes lisztkeverék 500g (itt vásárolható meg)
-25 dkg Zellei Tündi gluténmentes lisztkeverék süteményekhez 500g (itt vásárolható meg)
-kb. 4,5-5 dl langyos tej
-4 dkg friss élesztő
-6 dkg eritrit
-2 dkg négyszeres édesítő
-10 dkg olvasztott vaj
– 2 db tojássárga
-2 egész tojás
-1 citrom reszelt héja
-1 narancs reszelt héja
-1 vaníliarúd kikapart belseje
-1 nagy csipet só
-5 dkg arany mazsola (lehet kisebb és nagyobb is vegyesen)
-3 dkg barna extra mazsola
-3 dkg fekete extra mazsola
-5 dkg aszalt szilva
-3 dkg aszalt áfonya
-5 dkg durvára vágott pekándió
-5 dkg cukormentes étcsokoládé min. 70%-os
a tetejére díszítésnek pekándió
Néha a legegyszerűbb dolgok a legjobbak: a linzer is ilyen – könnyen elkészíthető, de mindennél jobban tud esni, főleg Karácsonykor! Szerettel küldöm ezt a receptet is és mindennél jobban kívánok Neked Kellemes Karácsonyi Ünnepeket!
Elkészítés módja
A lisztkeverékeket a vajjal összemorzsoljuk, majd a többi hozzávalóval együtt gyorsan összegyúrjuk. Cipót formázunk belőle és folpackba csavarva, hűtőben pihentetjük 2 órát. Ezután kb. fél centiméteres vastagságúra nyújtjuk, tetszés szerint karácsonyi kiszúrókkal formázzuk. 170 C fokos sütőben 7-8 perc alatt készre sütjük. Nem szabad túlsütni, mert akkor kemény lesz. Akkor jó ha még éppen nem pirultak meg a szélei. Ha kihűlt cukormentes lekvárral megkenjük, rátesszük a tetejét és megszórjuk porrá őrőlt eritrittel.
Bevásárlólista/hozzávalók
-15 dkg Zellei Tündi gluténmentes lisztkeverék süteményekhez 500g
-15 dkg Zellei Tündi gluténmentes ropogós héjú kenyér és péksütemény lisztkeverék
-20 dkg vaj
-1 teáskanál vaníliaőrlemény
-8 dkg porrá őrőlt eritrit
-2 teáskanál négyszeres édesítő
-2 tojássárga
-késhegynyi szódabikarbóna
-kiskanál rum
-csipet só
-cukormentes baracklekvár