Karácsonyi Sütőkurzus

Első lecke: Bejgli

Elsőként a “legkarácsonyosabb” receptet szeretném bemutatni Nektek, ami természetesen nem más, mint a nagymama bejglije! 🙂 Szeretettel küldöm és jó étvágyat kívánok hozzá!

A recept alapján 1 nagy rúd diós, és egy nagy rúd mákos beigli készül. Készíthetjük négy darab kisebb beiglinek is. A tésztához a hozzávalókat kimérjük, majd felfuttatjuk az élesztőt langyos tejjel és annyi lisztkeverékkel, (természetesen a kimért mennyiségből) hogy méz sűrűségű legyen. Míg felfut az élesztő a lisztkeveréket a vajjal a csipet sóval az édesítőkkel és citromhéjjal összemorzsoljuk, majd jöhet a többi hozzávaló és a felfuttatott élesztő is. Közepes keménységű, könnyen kezelhető tésztát kell, hogy kapjunk. (Ne legyen túl kemény a tészta, mert a lisztkeverékben lévő útifűmaghéjliszt még szívja magába a nedvességet és a kelesztés után akkor a nyújtás közben szakadhat a tészta.) Ha szükséges tehetünk hozzá még egy kis tejet.  Egy órát pihentetjük letakarva hideg helyen. Míg pihen a tészta, elkészítjük a töltelékeket. A hozzávalókat a diós töltelékhez összekeverjük és kész. A mákos töltelék hozzávalóit is összekeverjük és kész. A tésztát pihentetés után kettéosztjuk, lisztezett deszkán kinyújtjuk kb. fél centiméter vastagra, majd rákenjük a tölteléket az egyikre a mákos, a másikra a diós tölteléket. A megkent tészta két szélét kicsit behajtjuk, majd feltekerjük. Ha kész vagyunk mindkettővel, akkor sütőpapírral béllet tepsire helyezzük és a tojássárgákkal megkenjük a beigliket és fél órára hideg helyen pihentetjük.  Mielőtt betennénk a sütőbe, megszúrkáljuk a tetejét egy hurkapálvával vagy hústűvel egészen az aljáig, hogy ne repedjen szét. Majd 180 C fokos sütőben kb. 25-30 perc alatt készre sütjük. 

Bevásárlólista/hozzávalók

-40 dkg Zellei Tündi gluténmentes ropogós héjú kenyér és péksütemény lisztkeverék

-10 dkg Zellei Tündi csökkentett szénhidráttartalmú gluténmentes lisztkeverék 500g

-1 db tojás, 1 tojás sárgája

-2-3 dl langyos tej/növényi tej

-1 evőkanál tejföl

-25 dkg vaj/bio margarin

-5 dkg eritrit

-2 dkg négyszeres édesítő

-2 dkg élesztő

-nagy csipet só

-fél citrom reszelt héja  

tetejére a kenéshez :

-2 tojássárga

 diós töltelék hozzávalói:

-18 dkg darált dió

-5 dkg porrá őrőlt eritrit

-2 dkg négyszeres édesítő porrá őrőlve

-fél dl tej

-rum

-5 dkg mazsola

-fél citrom reszelt héja

 mákos töltelék hozzávalói:

-18 dkg darált mák

-5 dkg porrá őrőlt eritrit

-2 dkg négyszeres édesítő porrá őrőlve

-fél dl tej

-5 dkg mazsola

-fél citrom reszelt héja

Második lecke: Panettone

Nézzünk valami izgalmasabbat, például egy jó kis panettonét, a karácsonyi ünnepek egyik legfinomabb Olasz kalácsát! 🙂 Szeretettel küldöm és jó étvágyat kívánok hozzá!

Elkészítés módja

A langyos tejben felfuttatjuk az élesztőt. A hozzávalókat kimérjük és egy keverő tálba tesszük a vaj és a gyümölcsök kivételével. 
Lágy tésztát gyúrúnk, ha esetleg szükséges, akkor tegyünk hozzá még langyos tejet, majd hozzáadjuk az olvasztott vajat, végül a szárított gyümölcsöket és a darabolt étcsokoládét. Duplájára kelesztjük kb. egy óra alatt, majd panettone papírformákba tesszük, de nem szabad átgyúrni a megkelt tésztát, csak nagyon finoman lágyan kettéosztani és beletenni a papír formákba. (2 közepes forma lett belőle) Ismét a duplájára kelesztjük, ez legalább 30-60 perc. Ha nincs ilyen papírformánk, akkor szilikonos  vagy sima muffin formában is megsüthetjük. Vagy 18 cm-es kapcsos tortaformákat karton papírral meghosszabbítjuk és úgy sütjük ki őket. A formákban szépen megkelnek. Ezt az időt nem szabad lerövidíteni, mert a kelesztésen múlik szinte minden. 180 C fokra előmelegített sütőben készre sütjük 60-65 perc alatt. Attól függ mekkora formában sütjük. A lényeg, hogy tűpróbáig süssük.

Bevásárlólista/hozzávalók


-25 dkg Zellei Tündi csökkentett szénhidráttartalmú gluténmentes lisztkeverék 500g (itt vásárolható meg)

-25 dkg Zellei Tündi gluténmentes lisztkeverék süteményekhez 500g (itt vásárolható meg)


-kb. 4,5-5 dl langyos tej


-4 dkg friss élesztő

-6 dkg eritrit 

-2 dkg négyszeres édesítő 


-10 dkg olvasztott vaj


– 2 db tojássárga

-2 egész tojás


-1 citrom reszelt héja

-1 narancs reszelt héja

-1 vaníliarúd kikapart belseje


-1 nagy csipet só


-5 dkg arany mazsola (lehet kisebb és nagyobb is vegyesen)

-3 dkg barna extra mazsola

-3 dkg fekete extra mazsola

-5 dkg aszalt szilva

-3 dkg aszalt áfonya

-5 dkg durvára vágott pekándió

-5 dkg cukormentes étcsokoládé min. 70%-os

a tetejére díszítésnek pekándió

Harmadik lecke: Karácsonyi Linzer

Néha a legegyszerűbb dolgok a legjobbak: a linzer is ilyen – könnyen elkészíthető, de mindennél jobban tud esni, főleg Karácsonykor! Szerettel küldöm ezt a receptet is és mindennél jobban kívánok Neked Kellemes Karácsonyi Ünnepeket!

Elkészítés módja

A lisztkeverékeket a vajjal összemorzsoljuk, majd a többi hozzávalóval együtt gyorsan összegyúrjuk. Cipót formázunk belőle és folpackba csavarva, hűtőben pihentetjük 2 órát. Ezután kb. fél centiméteres vastagságúra nyújtjuk, tetszés szerint karácsonyi kiszúrókkal formázzuk. 170 C fokos sütőben 7-8 perc alatt készre sütjük. Nem szabad túlsütni, mert akkor kemény lesz. Akkor jó ha még éppen nem pirultak meg a szélei. Ha kihűlt cukormentes lekvárral megkenjük, rátesszük a tetejét és megszórjuk porrá őrőlt eritrittel.

Bevásárlólista/hozzávalók

-15 dkg Zellei Tündi gluténmentes lisztkeverék süteményekhez 500g

-15 dkg Zellei Tündi gluténmentes ropogós héjú kenyér és péksütemény lisztkeverék

-20 dkg vaj

-1 teáskanál vaníliaőrlemény 

-8 dkg porrá őrőlt eritrit

-2 teáskanál négyszeres édesítő

-2 tojássárga

-késhegynyi szódabikarbóna

-kiskanál rum

-csipet só

-cukormentes baracklekvár