Gluténmentes diós pozsonyi kiflik Zelleitündi módra

Csodás pozsonyi kiflik készültek gluténmentesen dió töltelékkel.

Elkészítés módja

A tésztához a hozzávalókat kimérjük, majd felfuttajuk az élesztőt. Az élesztővel a langyos tejjel és annyi lisztkeverékkel, (természetesen a kimért mennyiségből) hogy sűrűbb kovászt kapjunk. Míg felfut az élesztő a lisztkeveréket a vajjal a csipet sóval az édesítőkkel és a citromhéjjal összemorzsoljuk, majd jöhet a többi hozzávaló és a felfuttatott élesztő is. Közepes keménységű, könnyen kezelhető tésztát kell, hogy kapjunk. Ha túl lágy akkor egy kis lisztkeveréket tehetünk hozzá vagy ha keménynek találjuk, akkor egy kis tejjel lazíthatjuk. Egy órát pihentetjük letakarva hideg helyen.

Míg pihen a tészta, elkészítjük a tölteléket. A hozzávalókat a dió töltelékhez összekeverjük és kész.

A tésztát pihentetés után 12 részre osztjuk és kis golyókat formálunk belőlük. Enyhén lisztezett felületen a kis golyókat kinyújtjuk ovális alakúra, a tölteléket hosszanti irányba ráhelyezzük és feltekerjük, majd enyhén átgörgetjük a tenyerünkkel, úgy hogy a végei elvékonyodjanak. Behajtjuk kifli formára úgy hogy az illesztések alulra kerüljenek. Sütőpapírral bélelt tepsire helyezzük a kifliket és a tojássárgával megkenjük, és még 15 percet hideg helyen pihentetjük. Majd 180 C fokos sütőben kb. 25-30 perc alatt készre sütjük.

Bevásárlólista/hozzávalók

-20 dkg Zellei Tündi ropogós héjú kenyér és péksütemény lisztkeverék  

-5 dkg Zellei Tündi csökkentett szénhidráttartalmú gluténmentes lisztkeverék 500g

-1 db tojás sárgája

-1-1,5 dl langyos tej

-1 lapos evőkanál tejföl

-12,5 dkg vaj

-2,5 dkg eritrit

-1 evőkanál Éden Prémium Eritvia négyszeres édesítő

-1 dkg élesztő

-csipet só

-fél citrom reszelt héja 

tetejére a kenéshez 1 tojássárga

a dio töltelékhez

-15 dkg darált dió

-3 dkg Éden Prémium Eritvia négyszeres édesítő

-egy teáskanál rum

-reszelt citromhéj

-3 dkg apró arany mazsola

-pici tej vagy víz, hogy összeálljon a töltelék

Oszd meg tapasztalataidat!

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.