Gluténmentes fánkok Zelleitündi módra

   


Csodás gluténmentes fánkok készültek a kedvenc kelt tésztámból.

Elkészítés módja

Az élesztőt fél dl langyos tejben felfuttatjuk a kimért mennyiségből természetesen. Közben a szárazanyagokat kimérjük jól elkeverjük. A maradék tejet a tojást és a sárgáját, az olvasztott vajjal a citromlével elkeverjük és hozzáadjuk a szárazanyagokhoz a felfuttatott élesztővel együtt. Elkeverjük.

Először sűrű nokedliszerű tésztát kapunk, ami szépen besűrűsödik. Pár perc átgyúrás elteltével szépen összaáll a tészta. Egy picit lágyabb tésztát kell kapjunk, mint a gluténmentes kenyér tészta. 30-40 percen keresztül letakarva langyos helyen kelesztjük.
Ha megkelt, akkor egy kis gluténmentes lisztezett deszkán enyhén kilapogatjuk, kinyújtjuk másfél ujjnyi vastagra. Nagyobb pogácsa szaggatóval kiszaggatjuk. (7 cm-es átmérőjűvel)
Letakarva pihentetjük, míg az olaj felforrósodik.
Ha forró az olaj mehetnek bele a fánkocskák. A közepébe mélyedést készítünk az ujjunkkal és beletesszük az olajba azzal a felével lefelé, ami eddig felül volt. Fedő alatt pár perc alatt megsütjük, majd levesszük a fedőt és a másik felét is megsütjük.
Papírtörlőre szedjük, majd meghintjük porrá őrőlt eritrittel és cukormentes baracklekvárral tálaljuk.

10 db közepes fánk lesz belőle.

Bevásárlólista/hozzávalók

-10 dkg Zellei Tündi csökkentett szénhidráttartalmú gluténmentes lisztkeverék 

-20 dkg Zellei Tündi ropogós héjú kenyér és péksütemény lisztkeverék

-1 tojás

-1 tojás sárgája

-2 dkg gluténmentes friss élesztő

-1 kávéskanál szódabikarbóna

-1 evőkanál friss citromlé, esetleg almaecet

-fél citrom reszelt héja

-3 dkg eritrit

-1 dkg Éden Prémium Eritvia négyszeres édesítő

-csipet só

-3 dkg vaj/kókuszolaj

– 265 g tej/növényi tej

-1 teáskanál rum

-1 kávéskanál vanílakivonat vagy őrlemény

-a sütéshez olaj vagy kókuszolaj

Oszd meg tapasztalataidat!

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük