Somlói galuska cukormentesen Zelleitündi módra

   

Édesanyám mennyei somlói galuska receptjét készítettem el reform változatban cukormentesen és szénhidrátcsökkentetten.

Elkészítés módja

Először a piskótát készítjük el. A tojásokat szétválasztjuk a fehérjét habosra keverjük, hozzáadjuk az eritritet és addig verjük míg fényes nem lesz, majd hozzáadjuk egyenként a tojások sárgáját, és azzal is habosra keverjük. Óvatosan hozzáadjuk a lisztkeveréket és elkeverjük. Sütőpapírral bélelt kb. 20x30cm-es tepsibe simítjuk és 180 C fokos sűtőben tűpróbáig sütjük. A csokoládé sodóhoz 5 dl tejet felforralunk a tojások sárgáját az eritrittel a lisztkeverékkel és a kakaóporral elkeverjük és a tejjel simára keverjük végül sűrűre főzzük. Majd hozzáadjuk az étcsokoládét is. A mazsolát rumba áztatjuk. A maradék tejet ízlés szerint édesítjük eritrittel. Egy jénai tálba összeállítjuk a somlóit. A piskótát kb. 2×2 cm-es darabokra tépjük, meglocsoljuk az édesített tejjel, megszórjuk a rumos mazsolával és meglocsoljuk a csokoládé mártással. Ha maradt még alapanyag, akkor még egy réteget készítünk. A hűtőben minimum 1 órát állni hagyjuk, aztán kis tálkákban pirított durvára vágott dióval és édesített tejszínhabbal tálaljuk.

Bevásárlólista/hozzávalók a piskótához

-5 tojás

-5 evőkanál eritrit

-5 evőkanál Zellei Tündi csökkentett szénhidráttartalmú lisztkeverék süteményekhez

Bevásárlólista/hozzávalok a csokoládé sodóhoz

-8 dl tej/növényi tej

-1 teáskanál Zellei Tündi csökkentett szénhidráttartalmú lisztkeverék süteményekhez

-2 tojás sárgája

-5 dkg eritrit

-1 teáskanál vaníliaőrlemény

-5 dkg cukormentes étcsokoládé min. 70 %-os

-3 evőkanál holland kakaópor

-10 dkg aranymazsola

-1 dl rum

-10 dkg dió

-2,5 dl tejszín+eritrit ízlés szerint

Oszd meg tapasztalataidat!

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük