Szénhidrátcsökkentett tepertős pogácsa Zelleitündi módra

Hajtogatott tepertős pogácsa szénhidrátcsökkentetten.

Elkészítés módja

A lisztkeveréket a sót a vajat összemorzsoljuk. Fél dl langyos tejben felfuttatjuk az élesztőt, majd a többi hozzávalóval együtt lágy tésztát gyúrunk. Ha keménynek érezzük még a tésztát, akkor tegyünk hozzá még tejet, mert inkább lágynak kell lennie, hogy szépen meg tudjon kelni a tészta. 1 órát langyos helyen letakarva vagy kelesztő tálban pihentetjük. A tepertőt ledaráljuk és egy picit megsózzuk. A megkelt tésztát enyhén átgyúrjuk és kinyújtjuk téglalap alakúra, fél cm vastagságúra. Rákenjük a tepertőt és elkezdjük a hajtogatást. A tésztát képzeletben harmadoljuk vízszintesen, majd a felső harmadot behajtuk középre, erre pedig ráhajtuk az alsó részt. Hosszúkás téglalapot kapunk. Ezt függőlegesen képzeletben szintén három részre harmadoljuk, a jobb oldalit behajtuk középre, majd erre hajtjuk a baloldali részt. Letakarva langyos helyen 20 percet pihentettjük, majd ismét kinyújtjuk fél cm vastagra és ugyanúgy meghajtogatjuk a tésztánkat. Ismét 20 perc pihentetés, még egy hajtogatás és ismét 20 perc pihentetés következik. A tésztánk most már gyönyörű réteges, amit másfél cm vastagra nyújtunk ki, majd éles késsel bevágjuk keresztbe a tetejét, és közepes pogácsa szaggatóval kiszaggatjuk a pogácsákat. Lekenjük a felvert tojással és 15 perc pihentetés után 190 C fokos sütőben 20-25 perc alatt aranybarnára sütjük. Vigyázat mert nagyon finom.:)

Bevásárlólista/hozzávalók

-50 dkg Zellei Tündi csökkentett szénhidráttartalmú lisztkeverék kelt tésztákhoz (itt vásárolható meg)

-15 dkg tepertő

-3 dkg friss élesztő

-1,5-2 dl langyos tej

-1 evőkanál teföl

-1 tojássárgája

-1 teáskanál só

-10 dkg vaj

a tetejére a kenéshez 1 db tojás

Oszd meg tapasztalataidat!

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.