Oláh Zsuzsi készítette ezeket a gyönyörű kifliket a vegán Tündi Free gluténmentes kenyér és péksütemény lisztkeverékből.
Elkészítés módja
A szárazanyagokat kimérjük , vagyis a lisztkeveréket az élesztőt a szódabikarbónát és a sót, majd összekeverjük. A langyos növényi tejet az olvasztott kókuszolajjal vagy az olívaolajjal és az almaecettel összekeverjük és a szárazanyagokhoz öntjük. Jól elkeverjük, először nokedli sűrűségű tésztát kapunk, majd szépen áll össze a tészta. Pár perc alatt átgyúrjuk. 30 percet pihentetjük letakarva. (ha élesztő nélkül szeretnénk elkészíteni, akkor uyanígy készítsük el, csak hagyjuk el az élesztőt és 15 percet pihentetjük) A tésztát kerekre kinyújtjuk és négy cikkre vágjuk, majd a szélesebb felénél feltekerjük és kifli alakúra formázzuk mind a négy tésztánkat. A végén még meghempergetjük egy kis lisztkeverékben. Vagy megkenhetjük a tetejüket növényi tejjel. Sütőpapírral bélelt tepsire helyezzük a megformázott kifliket. 200 C fokos előmelegített sütőben sütjük 15 percig, majd 190C fokon további 10-15 percet. Sütőrácson hagyjuk kihűlni. Csak akkor vágjuk fel, ha teljesen kihűlt.
Bevásárlólista/hozzávalók
-20 dkg Tündi Free kenyér és péksütemény lisztkeverék (itt vásárolható meg)
-1 teáskanál szódabikarbóna
-1 evőkanál almaecet
-2 dkg friss gluténmentes élesztő
-1 teáskanál só
-1 evőkanál kókuszolaj/olívaolaj
-220g langyos növényi tej