Aszalt paradicsomos kenyér fűszervajjal szénhidrátcsökkentetten

Az aszalt paradicsom az olasz konyha egyik kedvelt alapanyaga. Kenyérben sütve nagyon finom mediterrán ízvilágú kenyeret kapunk, ráadásul szénhidrátcsökkentetten.

Elkészítés módja

A lisztet a fruktózzal, sóval és az élesztővel elkeverjük, majd hozzáadjuk a langyos vizet és az olívaolajat. Jól kidolgozzuk a kenyértésztát kézzel vagy dagasztógép segítségével. Lágy tésztát kell hogy kapjunk, mert így lesz majd a végeredmény igazán laza és lyukacsos. Ha nem találjuk elég lágynak, akkor tegyünk hozzá még egy kis langyos vizet. A tésztához a végén hozzágyúrjuk a nagyobb darabokra vágott aszalt paradicsomot. Kelesztjük meleg helyen esetleg kelesztőtálban. Én a sütőt 40 C fokra szoktam állítani, a tésztát kelesztőtálba teszem és a sütőben hagyom kelni legalább egy órát. Amikor szépen megkelt, akkor kettéosztjuk sütőpapírral bélelt jól meglisztezett tepsire tesszük a kenyérkéket. Formázzuk, többször megcsavarjuk, majd meglisztezzük. Így kb. Fél órát hagyjuk állni, majd 200 C fokon készre sütjük, 30-35 perc alatt.

Bevásárlólista/hozzávalók

-50 dkg szénhidrátcsökkentett lisztkeverék
-4-4,5 dl langyos víz
-1 cs szárított élesztő
-1 teáskanál fruktóz
-3 teáskanál só
-2 evőkanál olívaola
j-10 dkg szárított paradicsom, nagyobb darabokra vágva  

Elkészítés módja a fűszervajnak

A szobahőmérsékletű vajat kikeverjük a sóval, borssal és a reszelt fokhagymával, majd az összes friss fűszert apróra vágjuk és hozzákeverjük a vajhoz. Bármilyen más friss fűszerből elkészíthetjük, amihez csak kedvünk van. Az elkészült frissen illatozó kenyérkékre kenjük és fogyasztjuk. Egyszerűen nagyszerű.

Bevásárlólista/hozzávalók

-10 dkg jó minőségű házi vaj
-1 kis csokor friss bazsalikom
-1 szál friss rozmaring
-4-5 levél friss zsálya-só, bors
-1 gerezd fokhagyma

Oszd meg tapasztalataidat!

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.