Az aszalt paradicsom az olasz konyha egyik kedvelt alapanyaga. Kenyérben sütve nagyon finom mediterrán ízvilágú kenyeret kapunk, ráadásul szénhidrátcsökkentetten.
Elkészítés módja A lisztet a fruktózzal, sóval és az élesztővel elkeverjük, majd hozzáadjuk a langyos vizet és az olívaolajat. Jól kidolgozzuk a kenyértésztát kézzel vagy dagasztógép segítségével. Lágy tésztát kell hogy kapjunk, mert így lesz majd a végeredmény igazán laza és lyukacsos. Ha nem találjuk elég lágynak, akkor tegyünk hozzá még egy kis langyos vizet. A tésztához a végén hozzágyúrjuk a nagyobb darabokra vágott aszalt paradicsomot. Kelesztjük meleg helyen esetleg kelesztőtálban. Én a sütőt 40 C fokra szoktam állítani, a tésztát kelesztőtálba teszem és a sütőben hagyom kelni legalább egy órát. Amikor szépen megkelt, akkor kettéosztjuk sütőpapírral bélelt jól meglisztezett tepsire tesszük a kenyérkéket. Formázzuk, többször megcsavarjuk, majd meglisztezzük. Így kb. Fél órát hagyjuk állni, majd 200 C fokon készre sütjük, 30-35 perc alatt. Bevásárlólista/hozzávalók -50 dkg szénhidrátcsökkentett lisztkeverék -4-4,5 dl langyos víz -1 cs szárított élesztő -1 teáskanál fruktóz -3 teáskanál só -2 evőkanál olívaola j-10 dkg szárított paradicsom, nagyobb darabokra vágva Elkészítés módja a fűszervajnak A szobahőmérsékletű vajat kikeverjük a sóval, borssal és a reszelt fokhagymával, majd az összes friss fűszert apróra vágjuk és hozzákeverjük a vajhoz. Bármilyen más friss fűszerből elkészíthetjük, amihez csak kedvünk van. Az elkészült frissen illatozó kenyérkékre kenjük és fogyasztjuk. Egyszerűen nagyszerű. Bevásárlólista/hozzávalók -10 dkg jó minőségű házi vaj -1 kis csokor friss bazsalikom -1 szál friss rozmaring -4-5 levél friss zsálya-só, bors -1 gerezd fokhagyma |