A császármorzsa lényegében palacsintatésztából készül. A története a következő:Ferenc József állítólag súlyos palacsintafüggésben szenvedett, s általában kedvenc baracklekváros palacsintájával zárta az ebédet. Igen ám, de a szakácsok néha túl vaskosra sütötték a palacsintát, amit a felszolgáló főkomornyik szemrevételezés után haragosan összekaszabolt a villájával, kijelentve, hogy ilyen vacakot nem kaphat a császár… |
Elkészítés módja A tojásokat szétválasztjuk a sárgáját az eritrit felével és a sóval elkeverjük, majd hozzáadjuk a lisztkeveréket és csomómentesre keverjük. A tejet folyamatosan hozzákeverjük, végül a tojások fehérjét az eritrit másik felével habosra keverjük és a tojásos masszához keverjük. Mazsolát és reszelt citromhéjat adunk hozzá. Vajat forrósítunk a serpenyőben és beleöntjük a tésztát aranybarnára sütjük négybe vágjuk fakanállal, majd megfordítjuk és a másik felét is megsütjük. Fakanállal kisebb darabokra vagdossuk és kész. Ha hűálló serpenyőbe tesszük, akkor a sütőben is készre süthetjük 190 C fokon 10-12 perc alatt, majd kivesszük, feldaraboljuk, és tálaljuk. Akkor jó, ha kívűl kicsit ropogós, belül finom puha. Cukormentes baracklekvárral és porrá őrőlt eritrittel tálaljuk. Bevásárlólista/hozzávalók -4 tojás -15 dkg Zellei Tündi csökkentett szénhidráttartalmú lisztkeverék süteményekhez -csipet só -5 dkg eritrit -2,5-3 dl tej/növényi tej -aranymazsola -reszelt citromhéj -őrőlt vanília -vaj/kókuszolaj -cukormentes baracklekvár |