Diós, mákos beigli Zelleitündi módra

   

Karácsonykor a beigli számomra elmaradhatatlan, ezért elkészült cukormentesen és szénhidrátcsökkentetten a lisztkeverékemből.

Elkészítés módja

A recept alapján 1 rúd diós, és egy rúd mákos beigli készül.A tésztához a hozzávalókat kimérjük, majd kovászt készítünk az élesztővel a langyos tejjel a teáskanál fruktózzal és annyi lisztkeverékkel, (természetesen a kimért mennyiségből) hogy sűrűbb kovászt kapjunk. Míg felfut az élesztő a lisztkeveréket a vajjal a csipet sóval az eritrittel és citromhéjjal összemorzsoljuk, majd jöhet a többi hozzávaló és a felfuttatott élesztő is. Közepes keménységű, könnyen kezelhető tésztát kell, hogy kapjunk. Ha szükséges tehetünk hozzá még egy kis tejet.  Egy órát pihentetjük letakarva hideg helyen.Míg pihen a tészta, elkészítjük a töltelékeket. A hozzávalókat a diós töltelékhez összekeverjük, majd közepes lángon felfőzzük, és kihűtjük. A mákos töltelék hozzávalóit is összekeverjük, felfőzzük, majd kihűtjük. (főzés nélkül is működik a töltelék)A tésztát pihentetés után kettéosztjuk, lisztezett deszkán kinyújtjuk kb. fél centiméter vastagra, majd rákenjük a tölteléket az egyikre a mákos, a másikra a diós tölteléket. A megkent tészta két szélét kicsit behajtjuk, majd feltekerjük. Ha kész vagyunk mindkettővel, akkor sütőpapírral béllet tepsire helyezzük és a tojássárgákkal megkenjük a beigliket és fél órára hideg helyen pihentetjük.  Mielőtt betennénk a sütőbe, megszúrkáljuk a tetejét egy hurkapálvával vagy hústűvel egészen az aljáig, hogy ne repedjen szét. Majd 180 C fokos sütőben kb. 25-30 perc alatt készre sütjük. 

Bevásárlólista/hozzávalók

-50 dkg Zellei Tündi csökkentett szénhidráttartalmú lisztkeverék kelt tésztákhoz
-1 db tojás, 1 tojás sárgája
-1 dl langyos tej
-1 teáskanál fruktóz
-1 lapos evőkanál tejföl
-25 dkg vaj
-5 dkg eritrit
-2 dkg élesztő
-csipet só
-fél citrom reszelt héja  

tetejére a kenéshez :
-2 tojássárga

 diós töltelék hozzávalói:

-15 dkg dió-10 dkg porrá őrőlt eritrit
-1 evőkanál 1:4 édesítő porrá őrőlve
-fél dl tej
-rum-5 dkg mazsola
-fél citrom reszelt héja mákos töltelék hozzávalói:
-15 dkg mák
-10 dkg porrá őrőlt eritrit
-2 evőkanál 1:4 édesítő porrá őrőlve
-fél dl tej
-5 dkg mazsola
-fél citrom reszelt héja

Oszd meg tapasztalataidat!

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük