Karácsonykor a beigli számomra elmaradhatatlan, ezért elkészült cukormentesen és szénhidrátcsökkentetten a lisztkeverékemből.
Elkészítés módja A recept alapján 1 rúd diós, és egy rúd mákos beigli készül.A tésztához a hozzávalókat kimérjük, majd kovászt készítünk az élesztővel a langyos tejjel a teáskanál fruktózzal és annyi lisztkeverékkel, (természetesen a kimért mennyiségből) hogy sűrűbb kovászt kapjunk. Míg felfut az élesztő a lisztkeveréket a vajjal a csipet sóval az eritrittel és citromhéjjal összemorzsoljuk, majd jöhet a többi hozzávaló és a felfuttatott élesztő is. Közepes keménységű, könnyen kezelhető tésztát kell, hogy kapjunk. Ha szükséges tehetünk hozzá még egy kis tejet. Egy órát pihentetjük letakarva hideg helyen.Míg pihen a tészta, elkészítjük a töltelékeket. A hozzávalókat a diós töltelékhez összekeverjük, majd közepes lángon felfőzzük, és kihűtjük. A mákos töltelék hozzávalóit is összekeverjük, felfőzzük, majd kihűtjük. (főzés nélkül is működik a töltelék)A tésztát pihentetés után kettéosztjuk, lisztezett deszkán kinyújtjuk kb. fél centiméter vastagra, majd rákenjük a tölteléket az egyikre a mákos, a másikra a diós tölteléket. A megkent tészta két szélét kicsit behajtjuk, majd feltekerjük. Ha kész vagyunk mindkettővel, akkor sütőpapírral béllet tepsire helyezzük és a tojássárgákkal megkenjük a beigliket és fél órára hideg helyen pihentetjük. Mielőtt betennénk a sütőbe, megszúrkáljuk a tetejét egy hurkapálvával vagy hústűvel egészen az aljáig, hogy ne repedjen szét. Majd 180 C fokos sütőben kb. 25-30 perc alatt készre sütjük. Bevásárlólista/hozzávalók -50 dkg Zellei Tündi csökkentett szénhidráttartalmú lisztkeverék kelt tésztákhoz -1 db tojás, 1 tojás sárgája -1 dl langyos tej -1 teáskanál fruktóz -1 lapos evőkanál tejföl -25 dkg vaj -5 dkg eritrit -2 dkg élesztő -csipet só -fél citrom reszelt héja tetejére a kenéshez : -2 tojássárga diós töltelék hozzávalói: -15 dkg dió-10 dkg porrá őrőlt eritrit -1 evőkanál 1:4 édesítő porrá őrőlve -fél dl tej -rum-5 dkg mazsola -fél citrom reszelt héja mákos töltelék hozzávalói: -15 dkg mák -10 dkg porrá őrőlt eritrit -2 evőkanál 1:4 édesítő porrá őrőlve -fél dl tej -5 dkg mazsola -fél citrom reszelt héja |