Az olaszok szőlő kenyere, ami tulajdonképpen pizza tésztából vagyis focacciából készül.
Elkészítés módja
A lisztet dagasztógépbe tesszük az élesztővel és elmorzsoljuk, a sóval összekeverjük, majd a langyos vizet is hozzáadjuk. Jól kidolgozzuk a tésztát, aztán az olívaolajat is hozzácsorgatjuk, és tovább dagasztjuk. Minimum fél órát kelesztjük, de ideálisabb az 1 óra pihentetés. Kétfelé osztjuk a tésztát, az egyiket kinyújtjuk, sütőpapírral bélelt tepsibe tesszük, kicsit az öklünkkel megnyomkodjuk. Rászórjuk a kék szőlőszemeket (ha nem magnélküli, akkor kimagozzuk, hogy ne ropogjanak a magok a kész édességben), meglocsoljuk olívaolajjal, meghintjük fahéjjal és az eritrittel. Kinyújtjuk a másik tésztát is, amit ráteszünk és a széleit összedolgozzuk. A tetejére ismét szőlőszemek kerülnek, valamint olívaolaj, fahéj és eritritol. 180 C fokos sütőben készre sütjük. Eritritporral megszórjuk.
Hozzávalók/bevásárlólista
a tésztához
-50 dkg Zellei Tündi csökkentett szénhidráttartalmú lisztkeverék kelttésztákhoz
-3,5-4 dl langyos víz
-3 teáskanál só
-3 dkg friss élesztő
-1 evőkanál olívaolaj
a feltéthez
-50 dkg muskotályos kék szőlő (lehetőleg mag nélküli)
-eritrit
-fahéj
-olívaolaj